Időjárás-jelentés – 2016. július 26.

Budapest – Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:

Időjárási helyzet Európában:

A Norvég-tenger felett ciklon örvénylik, amelynek melegfrontja Lappföld felé, hidegfrontja Dánián és Németországon át a Pireneusokig húzódik. Ezeken a helyeken erősen felhős vagy borult az ég, és több helyen alakul ki eső, záporeső. A csúcshőmérséklet 17 és 23 fok között változik. Kontinensünk többi részének időjárást magasnyomás alakítja, azonban ez nem jelenti azt, hogy mindenütt derült, csapadékmentes az idő. Főleg az Alpok országaiban, a Kárpát-medence környezetében, illetve a balti térségben a meleg, nedves és labilis állapotú légtömegben több helyen alakulnak ki záporok, zivatarok, amelyeket lokálisan jelentős mennyiségű csapadék kísér, és nemcsak a délutáni, esti órákban, hanem éjszaka és hajnalban is. Ennek ellenére többnyire 30 fokig melegszik fel a levegő, a csapadékmentes déli területeken viszont 30, 35 fokot mérnek. A Pireneusi-félsziget déli felén 40 fok is előfordul. Szerda estig a Kárpát-medence időjárását továbbra is a felettünk lévő nedves, labilis levegő alakítja, ami kedvező feltételeket biztosít a zivatarok kialakulásához.

Várható időjárás az ország területén szerda estig:

Hosszabb-rövidebb időre mindenütt kisüt a nap, kedden a legtöbb napsütés az északkeleti tájakon valószínű, emellett kedden és szerdán is erőteljes gomolyfelhő-képződés várható. Kedden többfelé, éjszaka átmenetileg egyre kevesebb helyen, szerdán délelőtt helyenként, délután sokfelé alakul ki zápor, zivatar, főként a középső tájakon felhőszakadás is valószínű. Hajnalban néhol ködfoltok képződhetnek. Többnyire mérsékelt marad a légmozgás, de zivatarok környezetében erős vagy viharos széllökések is lehetnek.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 15 és 21 fok között várható. A legmagasabb nappali hőmérséklet szerdán 28 és 33 fok között alakul.

– MTI –
hirdetés