Időjárás-jelentés – 2016. július 27.

Budapest – Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:

Időjárási helyzet Európában:

Európa délkeleti kétharmadán tombol a nyár. Szokatlanul nagy területen 30 fok körül, vagy kevéssel e felett alakul a nappali órák hőmérséklete, sőt még Lappföldről illetve Norvégia sarkkörön túli kikötője, Narvik környékéről 26, 29 fokot is jelentettek. Nem mindenütt zavartalan azonban az időjárás: Az Appenninek valamint a Dinári-hegység vonulataitól a Kárpát-medencén, Lengyelországon és Fehéroroszországon át a Kelet-európai-síkság északi részéig a fülledt, meleg levegőben menetrendszerűen alakulnak ki záporok, zivatarok, az Alpok és a Kárpátok vidékén felhőszakadás is előfordul.

Gomolyfelhők másutt is képződnek, de egy-egy konvektív csapadékgócon kívül a napsütés van túlsúlyban. Az éghajlati statisztikákhoz hűen Spanyolország déli részén van az egész kontinensen a legmelegebb; Cordoba és Badajoz környékén tegnap 42, 43 fok is előfordult, ugyanakkor az ország északi, keskeny atlanti parti sávjában néhol mindössze 21, 23 fokot mértek.

Még hűvösebb az idő a Brit-szigetek több pontján és Skandinávia délnyugati részén, ahol a Norvég-tenger felett elhelyezkedő ciklon frontrendszere hoz hűvös, nedves, óceáni levegőt. Ez a légtömeg csak lassan szorítja ki a kontinensről a meleg levegőt, így csütörtök estig a Kárpát-medencében marad a fülledt idő, további zivatarokra, de a sok felhő miatt a korábbiaknál alacsonyabb hőmérsékletre számíthatunk.

Várható időjárás az ország területén csütörtök estig:

Estére a csapadék területi kiterjedése átmenetileg csökken, de az ország nagyobb részén sok lesz a felhő. Éjjel előbb az Alpokalján és a Kisalföldön, később a Dunántúl délebbi részein és az Északi-középhegységben is újra képződnek záporok, zivatarok, az Alföld ekkor még nagyrészt csapadékmentes marad, azonban errefelé foltokban köd is képződik. Csütörtökön napközben nagy területen erősen felhős idő lesz, elsősorban a Tiszántúlon süthet ki hosszabb időszakokra a nap. Sokfelé várható további záporeső, zivatar, az intenzív gócokat felhőszakadás is kísérheti.

Többnyire mérsékelt marad a légmozgás, de éjszakától a Dunántúlon megélénkül az északnyugatira forduló szél. A zivatarokat azonban az ország bármely pontján kísérheti átmeneti szélerősödés.
A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 16 és 21 fok között alakul.
A legmagasabb nappali hőmérséklet csütörtökön általában 24 és 29 fok között, a hosszabb ideig napos keleti megyékben 30, 31 fok körül alakul.
hirdetés