Időjárás-jelentés – 2016. július 6.

Budapest – Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti.

Időjárási helyzet Európában

A Kóla-félsziget és a mediterrán térség kivételével a kontinens nagyobb részén kissé hűvösebb van az ilyenkor megszokottnál. A szárazföld északi harmadán vonuló frontrendszerek hatására elsősorban a Brit-szigeteken, a Skandináv-félszigeten, a Germán-lengyel-alföldön, a balti államokban növekszik meg több alkalommal erősebben a felhőzet, és alakul ki záporeső. A felsorolt területeken csak kevéssel haladja meg a maximum-hőmérséklet a 20 fokot, sőt északon néhol a 15 fokot sem éri el. Szokatlanul meleg van viszont a Kola-félszigeten, az Ural előterében, ahol délutánra 30 fokig is felmelegszik a levegő. Hasonló meleg van a mediterrán térségben is, ahol a déli vidékeken továbbra is 35 fok fölé emelkedik a hőmérséklet. Az átvonult hidegfront mögött csütörtök estig a Kárpát-medencében is mérsékelten meleg idő várható, sok napsütéssel.

Várható időjárás az ország területén csütörtök estig

Eleinte főleg délen és keleten helyenként még zápor, északkeleten és délnyugaton esetleg néhol zivatar előfordulhat, de észak felől tovább csökken a felhőzet. Éjszaka már derült vagy gyengén felhős lesz az ég, csapadék nem várható. Csütörtökön szinte zavartalan napsütésre, csapadékmentes időre számíthatunk, a Nyugat-Dunántúlon és északkeleten lesz időnként több a gomolyfelhő. Napközben az északnyugati szél több helyen megerősödik, szerdán északon és zivatar környezetében időnként viharossá is fokozódik.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 10 és 15 fok között alakul, az Északi-középhegység völgyeiben hűvösebb, a nagyvárosokban és vízparton kissé enyhébb lehet a hajnal. A legmagasabb nappali hőmérséklet csütörtökön 23 és 27 fok között valószínű.

– MTI –
hirdetés