Hajdú-Bihar

2013.04.08. 13:27

Árvíz/belvíz - Tovább nőtt a belvízzel elöntött terület nagysága

Budapest, 2013. április 8., hétfő (MTI) - Tovább nőtt a belvízzel elöntött területek nagysága az országban, mintegy 216 ezer hektár föld áll víz alatt. Kilenc folyó egy-egy szakaszán van harmadfokú árvízvédelmi készültség hétfő délelőtt - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság az MTI-vel.

Budapest, 2013. április 8., hétfő (MTI) - Tovább nőtt a belvízzel elöntött területek nagysága az országban, mintegy 216 ezer hektár föld áll víz alatt. Kilenc folyó egy-egy szakaszán van harmadfokú árvízvédelmi készültség hétfő délelőtt - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság az MTI-vel.

A közlemény szerint 14 megye 82 településén folyik belvízi védekezés. A belvízzel elöntött terület nagysága országosan 216 ezer hektár, 12 vízügyi igazgatóság területén 11 szakaszon elsőfokú, 46 szakaszon másodfokú és 24 szakaszon harmadfokú belvízvédelmi készültséget tartanak fenn. Jelenleg 333 szivattyúval emelik át a vizet, és a legkritikusabb pontokon több mint huszonegyezer homokzsákot helyeztek el. A belvíz miatt 9, löszfalomlás miatt pedig 5 embert kellett az ország különböző pontjain kitelepíteni. A kialakult helyzet miatt 4 megye 11 útját tartják zárva.

Hajdú-Bihar megyében több mint 35 ezer hektár áll belvíz alatt, eltávolítása érdekében 23 szivattyútelepet működtetnek folyamatosan. Csak vasárnap több mint négyezer köbméter vizet emeltek át. A megye több településén van valamilyen fokú készültség ár- vagy belvíz miatt.

Csongrád megyében 30 ezer hektárnyi területet borít belvíz. Öt településen elsőfokú, három településen - Mindszenten, Újszentivánon és Székkutason - pedig másodfokú készültség mellett folyik a védekezés. A megye belvízvédelmi szakaszain harmadfokú készültséget rendeltek el, összesen 30 szivattyútelep üzemel.

Békés megyében változatlanul 14 önkormányzat tart fenn belvízvédelmi készültséget; 4 településen másodfokú a készültség, 10 településen pedig a legalacsonyabb fokozat van érvényben.

Tolna megyében tízszer riasztották a hétvégén belvízzel kapcsolatos káresethez a katasztrófavédelem egységeit. Kilenc esetben vízzel elöntött pincéből szivattyúztak a tűzoltók, egy helyen pedig a vízelvezető árok veszélyeztette a lakóépületet. Az esőzések nyomán veszélyessé vált partfalak miatt 12 polgári védelmi káreseti helyszíni szemle zajlott szombaton és vasárnap. Szekszárdon egy pince járda felőli főfala rogyott meg, veszélyeztetve a járókelőket és a forgalmat is.

Szombaton a Somogy megyei Polányban a tartós esőzések miatt felázott talajon megsüllyedt egy családi ház egyik fala. Nem fenyegetett az a veszély, hogy a fal kidől, mert azt az elmúlt évben már pillérekkel megerősítették. A szomszédos ingatlan pincéjében azonban körülbelül 40 centiméternyi víz gyűlt össze, amit a tűzoltók szivattyúval eltávolítottak.

A Vas megyei tűzoltókat vasárnap két riasztották családi ház pincéjében felgyülemlett víz eltávolítására. A munkát a csánigi, illetve a cáki önkéntes tűzoltók végezték el.

A Pest megyei Bugyi településen vasárnap délután óta megelőző jellegű belvízvédelmi munkálatokat folytatnak. Készültséget nem rendeltek el, de az önkormányzat hat munkással és egy szivattyúval végzi a szikkasztó árkok víztelenítését, valamint a csatornák tehermentesítését. Este és éjszaka nem volt szükség a Pest megyei katasztrófavédelem beavatkozására belvízzel kapcsolatban.

Az árvízi helyzetről azt írták: a reggeli adatok szerint a magyarországi folyószakaszokon csaknem 2600 kilométeren volt valamilyen fokozatú árvízvédelmi készültség, 2 megye 5 településén védekeznek az árvíz ellen. Elsőfokú árvízvédelmi készültség van érvényben 1218 kilométeren a Tiszán, a Lónyay főcsatorna alsó szakaszán, a Sajón, a Zagyva felső és alsó szakaszán és a Rába egyes szakaszain. 754 kilométeren másodfokú a készültség a Tiszán, a Túron, a Lónyay főcsatorna felső szakaszán, a Bodrogon, a Zagyva középső szakaszán, a Berettyó felső szakaszán, a Hármas-Körös torkolati szakaszán, az Ipoly középső szakaszán, és a Zalán. Összesen 591 kilométeren pedig harmadfokú a készültség a Krasznán, a Taktán, a Hortobágy-Berettyón, a Berettyó alsó szakaszán, a Fekete-, a Fehér-, Sebes-, Kettős- és a Hármas-Körösön.

Fejér megyében továbbra is egy helyszínen folyik árvízi védekezés. Székesfehérváron a Székely utcai zártkerti ingatlanok védelme érdekében már egy hete szivattyúval emelik át a Lugosi árok vizét a Gaja-patak felé. A Nádor-csatorna Cece és Ősi közötti szakaszán még mindig másodfokú, az Adony-Ercsi belvízvédelmi öblözetben lévő Adonyi főcsatornán elsőfokú belvízvédelmi, a Fehérvárcsurgói-tározónál pedig másodfokú helyi vízkár-elhárítási készültség van. Vízeltávolítás érdekében vasárnap délután óta nem riasztották a katasztrófavédelem egységeit.

Veszprém megyében Egyházaskesző és Nemesgörzsöny körzetében stagnál a Marcal vízszintje.

A Tisza Csongrád megyei folyószakaszának teljes hosszán, valamint a Maros egy részén elsőfokú az árvízvédelmi készültség.

A közleményben azt írták, hogy az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint hétfőn akár többórás napsütésre is lehet számítani, és jelentősebb csapadékra nem kell készülni.

- MTI -  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!