Időjárás-jelentés – 2016. október 31.

Budapest – Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti.

Időjárási helyzet Európában

A kontinens időjárására napok óta a nyugat-keleti megosztottság jellemző. A Kelet-európai-síkság felett hosszú ideje kavargó légörvény hatására Oroszország európai részén gyakorlatilag zárt a felhőtakaró, a ciklont kitöltő hideg levegőben pedig több helyen havazik, emiatt már nagy területen összefüggő hóréteg alakult ki. Moszkvában hétfő reggel 6 cm-es hóréteget mértek, de a környéken már vannak olyan helyek, ahol a hótakaró 10-17 cm-esre duzzadt. Számottevő olvadás nem is várható, hiszen a hőmérséklet csúcsértéke fagypont körül, vagy kevéssel ez alatt alakul. Délnyugat felé haladva azonban sokkal barátságosabb időt tapasztalhatunk: a magas légnyomás hatására az éjszakai ködfoltok megszűnése után Franciaországban, Olaszországban és az Ibériai-félszigeten napos az idő, és délutánonként 16, 23 fokig, Spanyolországban és Portugáliában 24, 28 fokig melegszik fel a levegő. E két eltérő időjárású terület között Közép-Európában északi áramlással hideg levegő mozog dél felé, amely a Földközi-tenger középső medencéjét elérve egy kisméretű, de heves szélviharral és zivatarokkal kísért úgynevezett medikánt alakított ki. Ez a szubtrópusi örvény jelenleg a görög szigetvilágban okoz viharos időjárást. A Kárpát-medencében ezzel szemben mérséklődik a légmozgás, a hideg levegő nyugalomba jut, az erős éjszakai lehűlést az észak felől érkező felhősáv mérsékli.

Várható időjárás az ország területén kedd estig

A gomolyfelhők estére fokozatosan feloszlanak, átmenetileg szinte országszerte kiderül az ég. Estétől északkelet felől viszont erőteljes felhősödés kezdődik, Borsodban és a Nyírségben éjjel átmeneti gyenge eső is előfordulhat, az Északi-középhegység völgyeiben és délnyugaton pedig foltokban köd képződik. Kedden napközben nyugat felől csökken a felhőzet, a Dunántúl nyugati felén hosszabb időre ki is süt a nap, míg másutt tartósan felhős területek is maradnak. Csapadék napközben már sehol sem valószínű. Az északnyugati szél éjszakára mindenütt mérséklődik, majd kedden a délire forduló szél a Nyugat-Dunántúlon és az Alföld egyes részein kissé megélénkül.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet szeszélyes területi eloszlásban általában -3 és +3 fok között alakul, de egyes északi völgyekben és a Dunántúl délnyugati, hosszabb ideig derült, mélyebben fekvő részein ennél hidegebb, a Balaton partján és Budapest belvárosában enyhébb lehet az éjszaka.

A legmagasabb nappali hőmérséklet kedden 8 és 15 fok között alakul.

– MTI –
hirdetés