Időjárás-jelentés – 2016. október 4.

Budapest – Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti.

Időjárási helyzet Európában

Az év ezen időszakához képest szokatlanul masszív, már a téli félévre jellemző, hideg levegővel kitöltött anticiklon húzódott Skandinávia fölé. A légnyomás nagy területen az 1040 hPa-t is meghaladja, ezért elegendően erős ahhoz, hogy blokkolja a nyugat-keleti áramlást. A derült ég alatt Skandinávia belsejében kedd hajnalban már sokfelé -5 foknál is hidegebb volt, napközben a félsziget déli részén még kevéssel 10 fok felett alakul a hőmérséklet. E légköri képződmény keleti peremén szárazföldünk középső részei felé sarkvidéki hideg levegő indult el, amely a szubtrópusi meleg levegővel keveredve az Alpok és a Kárpátok északi vidékétől egészen a Kelet-európai-síkság középső részéig egy erős frontrendszert alakított ki. Ennek mentén sokfelé borult az ég, és esik az eső, a hideg levegő betörését viharos szél is kíséri. Nagyjából a Moszkva-Kijev-Szarajevó vonaltól délkeletre – ahol a meleg levegő meghatározó – még 20 fok felett alakul a hőmérséklet, sőt Görögország egyes részein még 31, 34 fokot mértek. A hideg levegő újabb hulláma kedd este viharos széllel tör be a Kárpát-medencébe, ezért további lehűlésre, szerdán pedig felhőátvonulásokra számíthatunk.

Várható időjárás az ország területén szerda estig

Éjszaka – a Nyírség és a keleti határvidék – kivételével csökken a felhőzet, és megszűnik a csapadék; többfelé átmenetileg kiderül az ég. Hajnalban főleg a Dunántúlon már lehetnek gomolyfelhős körzetek, és egy-egy gyenge zápor is előfordulhat. Szerdán napközben felhőátvonulások mellett délelőtt hosszabb, délután egyre rövidebb napos időszakokra és elszórt záporokra számíthatunk, de hozzávetőlegesen az Ózd-Békéscsaba vonaltól keletre erősen felhős égkép lesz jellemző, és errefelé több helyen valószínű csapadék. A délután második felétől az ország északi felében is egyre többfelé megvastagszik a felhőzet. Az északi, északnyugati szél estére nagy területen viharossá fokozódik, a legerősebb széllökések a Nyírség és a Bakony környékén várhatók. Éjszaka a szél veszít erejéből, de a Dunántúlon még szedán napközben is lehetnek viharos lökések.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 5, 6 fok körül valószínű, a Balaton déli partján ennél enyhébb lehet a hajnal, a szélvédett északi völgyekben azonban 0, +3 fok is lehet.

A legmagasabb nappali hőmérséklet szerdán többnyire 11, 12 fok körül alakul, de a tartósan felhős északkeleti megyékben csak 7, 10 fok várható.

– MTI –
hirdetés