Időjárás-jelentés – 2017. augusztus 14.

Budapest – Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti.

Időjárási helyzet Európában

A Skandináv-félszigettől északra alacsony légnyomású rendszer található, amelynek hidegfrontja a Kola-félsziget keleti részétől megközelítőleg Moszkván keresztül Kijevig húzódik, előtte az ilyenkor megszokottnál pár fokkal melegebb a levegő. Szintén egy ciklon okoz felhős, csapadékos időt a Brit-szigetek térségében is. Európa jelentős részének időjárását anticiklon alakítja, a leszálló légmozgás hatására általában kevés a felhő, sokat süt a nap, nem regisztrálnak csapadékot. Kontinensünkön a legmelegebb Spanyolországban és Törökország nyugati területein van, itt 39, 40 fokot is mérnek a délutáni órákban. A Kárpát-medence a már említett anticiklon délkeleti peremén helyezkedik el, kedd estig száraz, egy-két fokkal melegebb levegő áramlik térségünk fölé.

Várható időjárás kedd estig

Hétfőn általában gyengén felhős, napos időre számíthatunk, északon és délkeleten képződhet kissé több gomolyfelhő, majd éjszakára mindenütt kiderül az ég. Kedden a sok napsütés mellett kevés felhő lesz az égen. Csapadék nem várható. Napközben az ország keleti harmadában erős lökések kísérhetik az északi, északkeleti szelet, majd éjszakára a Zemplén kivételével mindenhol mérséklődik a légmozgás. Kedden keleten az északkeleti, a Kisalföldön a délkeleti szél időnként megélénkül.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 10 és 16 fok között valószínű, de az Északi-középhegység völgyeiben akár 8 fokig is lehűlhet a levegő.

A legmagasabb nappali hőmérséklet kedden 26 és 30 fok között alakul.

– MTI –
hirdetés