Időjárás-jelentés – 2017. augusztus 20.

Budapest – Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti.

Időjárási helyzet Európában

Európát hőmérsékleti szempontból egy, a Skandináv-félszigettől Közép-Európán át egészen a Balkán-félszigetig húzódó frontrendszer osztja ketté. A front nyugati oldalán hűvös az idő; a Brit-szigetek térségében többnyire 20, a Skandináv-félszigeten 15 fok alatt marad a csúcsérték, de Franciaország, Németország területén is csak 17 és 24 fok közé emelkedik délutánra a hőmérséklet. Ugyanakkor a Balkán-félszigeten, Ukrajnában 33, 38 fokig is felmelegszik a levegő, de a kontinensen a legmelegebb a Pireneusi-félsziget déli felén van, ahol 41, 43 fokot is mérnek. A front vonulását sokfelé kíséri eső, záporeső, zivatarok is kialakulnak, helyenként jelentős mennyiségű csapadékkal; pl.

Klagenfurtból 82 mm-t jelentettek. Az említett front hétfőn már keletebbre helyeződik, a Kárpát-medencében csökken a felhőzet, és a legtöbb helyen hosszabb időre is kisüt a nap.

Várható időjárás hétfő estig

Nyugat felől tovább szakadozik, csökken a felhőzet, de késő estig a Dunától keletre még eső, zápor, helyenként zivatar várható, illetve egy-egy zápor nyugaton is lehet, az esti órákban pedig az ország északkeleti harmadán lehet tartós a csapadék. Éjszaka fokozatosan keleten is csökken a felhőzet. Hétfőn a gomolyfelhők mellett hosszabb-rövidebb időre mindenütt kisüt a nap, a Dunától keletre helyenként zápor előfordulhat. Az északi, északnyugati szél többfelé megerősödik, vasárnap a Dunántúlon és a főváros térségében, illetve zivatar környezetében viharos széllökésekre is számíthatunk.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 9 és 16 fok között valószínű.

A legmagasabb nappali hőmérséklet hétfőn többnyire 21 és 25 fok között alakul.

– MTI –
hirdetés