Időjárás-jelentés – 2017. december 17.

Budapest – Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti.

Időjárási helyzet Európában

Kontinensünk keleti felének időjárását egy hosszan elnyúló, hullámzó frontrendszer határozza meg, melynek felhőzetéből a Kola-félszigettől kezdve a Kelet-európai-síkságon át egészen a görög szigetekig sokfelé fordul elő csapadék. Északon hó a jellemző csapadékforma, ugyanakkor a Balkán-félszigeten többnyire eső esik. Utóbbi térségben helyenként igen jelentős, akár 50 mm-t is meghaladó csapadékról érkezett jelentés, az albániai Vlore-ban például 103 mm hullott. A frontrendszertől nyugatra magasnyomású zóna található, de arrafelé is jellemzően borult az ég, több helyen párás, ködös a levegő. A legkevesebb felhő az Ibériai-félszigeten van, ott többfelé zavartalanul süt a nap. A Kárpát-medence időjárását hétfő estig a nyugatról benyúló anticiklon mellett egy fölénk helyeződő hideg légörvény is alakítja.

Várható időjárás az ország területén hétfő estig

Éjszaka a Dunántúlon és a középső országrészben erősen megnövekszik a felhőzet, szórványosan kisebb havazás, hózápor is előfordulhat. A kevésbé felhős keleti tájakon foltokban zúzmarás köd képződhet. Hétfőn elsősorban az ország középső részén lesznek erősen felhős időszakok, arrafelé továbbra is kialakulhat kisebb havazás, hózápor. Az északi szél néhol megélénkül.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában -1 és -7 fok között alakul, de az Északi-középhegység völgyeiben -8, -10 fokot is mérhetnek.
A legmagasabb nappali hőmérséklet hétfőn -1 és +3 fok között várható.

– MTI –
hirdetés