Időjárás-jelentés – 2017. december 26.

Budapest – Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:

Időjárási helyzet Európában

Nem csak a karácsonyt ünneplőkre, de Európa időjárására is a csendesség jellemző. A nyugodt, eseménytelen idő a mediterrán térségben található anticiklonnak köszönhető, amelynek területén jellemzően kevés a felhő, száraz és enyhe a levegő. Északi peremén azonban igen nagy területen alakult ki alacsonyszintű felhőzet, így Franciaország, Németország, Lengyelország északi részén fehér helyett szürke az ünnep. Frontokhoz kötődő felhőzet és jelentősebb csapadék csak Portugália, a Brit-szigetek és Skandinávia területén fordul elő, Norvégia déli részén néhol 30-50 mm-t mértek. A magashegységekben stabil a hótakaró, az Alpok északi oldalán 2-3 méteres réteg alakult ki. A hőmérséklet nem egyenletesen változik északról dél felé. A leghidegebb éjszakák Skandináviában, Spanyolországban, a Balkán-félszigeten és az Alpok térségében vannak, ettől északra kissé enyhébb az idő. A mediterrán térség mellett igen enyhe a nappal Angliában és a Kárpát-medence környezetében is, nem ritka a 10 fok körüli csúcsérték. Szerda estig hazánk fölé az említett anticiklon peremén enyhe, és egyre nedvesebb levegő áramlik.

Várható időjárás az ország területén szerda estig

Estig az ország nagyobb részén fátyolfelhős, északon erősen felhős lesz az ég, az Északi-középhegység térségében és északnyugaton párás, ködös marad az idő. Éjszaka főleg az északi megyékben és keleten lesz sok a felhő, az északi hegyek környékén és a Kisalföldön emellett kiterjedhet a köd, szitálás is lehet. Szerdán a köd várhatóan gyorsan feloszlik, a változó, főleg magasszintű felhőzet mellett többórás napsütésre számíthatunk, számottevő eső csak estefelé alakulhat ki a nyugati határnál. Kedden a délnyugati szelet csak a Dél-Dunántúlon, szerdán a déli, délkeleti szelet már többfelé, főként északnyugaton kísérhetik erős lökések.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -1 és +5 fok között valószínű, gyenge fagy a Duna-Tisza közén és az északi völgyekben lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet szerdán általában 9 és 14 fok között alakul, de az északi, tartósabban ködös tájakon csak 4, 5 fok és 7 fok várható.

– MTI –
hirdetés