Időjárás-jelentés – 2017. december 9.

Budapest/Debrecen/Miskolc/Nyíregyháza – Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti.

Időjárási helyzet Európában:

A Skandináv-félsziget időjárását egy ciklon alakítja, ott általában sok a felhő, több helyen havazik. Közép-Európában egy hullámzó frontrendszer hatására többnyire borult az ég, az eső mellett havas eső, havazás is előfordul. A frontzóna mögött a legtöbb helyen 10 fok alatt marad a hőmérséklet a délutáni órákban, azonban a Balkán-félszigeten – ahova még nem érkezett meg a lehűlés – az ilyenkor megszokottnál több fokkal enyhébb az idő, ott 15, 18 fokos csúcshőmérséklet is előfordul, ennél néhány fokkal melegebbet már csak néhol a Földközi-tenger partvidékén találni. Vasárnap estig a Kárpát-medence időjárását eleinte száraz, majd nyugat felől több fokkal enyhébb, nedvesebb levegő alakítja.

Várható időjárás az ország területén vasárnap estig:

Késő délutántól a Nyugat-Dunántúlon már megkezdődik a felhőzet felszakadozása, csökkenése. Északnyugat felől fokozatosan megszűnik a csapadék, estefelé inkább már csak a Tiszántúlon eshet, ami késő délután ott is havas esőbe, hóba vált át. Az éjszaka második felétől csapadék már nem valószínű, hajnalra a Tiszántúlon is kiderül az ég. Vasárnap túlnyomóan napos idő várható, majd délutántól nyugat felől mindenütt megnövekszik a felhőzet, késő este az északi megyékben vegyes halmazállapotú csapadék előfordulhat. Szombaton az északnyugati szél több helyen megerősödik, a Dunántúlon néhol viharossá fokozódik. Vasárnap a déli szél nagy területen lesz erős, főként az Észak-Dunántúlon várhatóak viharos széllökések.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -3 és -11 fok között alakul, a szélcsendes nyugati, délnyugati helyeken és az északi völgyekben lesz hidegebb.
A legmagasabb nappali hőmérséklet vasárnap -1 és +4 fok között valószínű.

– MTI –
hirdetés