Időjárás-jelentés – 2017. június 11.

Budapest – Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:

Időjárási helyzet Európában

Kontinensünk nyugati, déli és középső területeinek időjárását egy hatalmas kiterjedésű anticiklon alakítja. Európa legnagyobb részén így napos az idő, csak helyenként alakul ki délutánonként zápor, zivatar. A Brit-szigetektől északnyugatra azonban ciklon örvénylik, hidegfrontja Anglia fölött húzódik, így ott felhősebb az időjárás, többfelé esik az eső. A legmagasabb nappali hőmérséklet a délies áramlás hatására az Északi-sarkkör környékén 22, 23 fok körül alakul, de például Franciaország legnagyobb részén is 30 fok körüli maximumokat mérnek. Spanyolország déli részén Sevilla körül pedig 37, 39 fokos csúcshőmérséklet a jellemző. A Kárpát-medence fölé hétfő estig egyre melegebb, száraz levegő érkezik, hétfő este azonban egy a térségünkben elgyengülő hidegfront közelíti meg hazánkat, így akkor már néhol zápor, zivatar is előfordulhat az északi tájakon.

Várható időjárás az ország területén hétfő estig

A vasárnapi napos időt és az eseménytelen éjszakát követően hétfőn napközben gyengén felhős, napos, jellemzően csapadékmentes időre számíthatunk. Hétfő este azonban a Dunántúl északnyugati részein és az Északi-középhegység térségében már megnövekedhet a felhőzet, és ezeken a területeken helyenként zápor, az északnyugati megyékben egy-egy zivatar is előfordulhat. Vasárnap mindenütt mérséklődik az északnyugati szél, hétfőn azonban a délnyugatira forduló szelet nagy területen kísérik majd élénk, keleten néhol erős széllökések.
A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 10 és 15 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet hétfőn 30, 31 fok körül valószínű.

– MTI –
hirdetés