Időjárás-jelentés – 2017. május 25.

Budapest – Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti.

Időjárási helyzet Európában

Nagy kiterjedésű anticiklon helyezkedik el Európa nyugati részén, melynek hatására ott túlnyomóan napos, eseménytelen az időjárás. A legtöbb helyen 20 fok fölé emelkedik a hőmérséklet, de a Földközi-tenger nyugati medencéjében 24, 29, az Ibériai-félsziget nagy részén pedig 30, 35 fok a jellemző csúcsérték. Skandináviától a Balkán-félszigetig ciklonok és frontjaik alakítják az időjárást, szórványosan esik az eső, záporeső, főként a Kárpát-medence környékén és attól délre zivatarok is kialakulnak helyenként jégesővel, felhőszakadással. Az anticiklon peremén hűvösebb levegő áramlik a kontinens középső területei fölé, a délutáni órákban általában 16, 24 fokot mérnek. Ehhez képest Kelet-Európába délies áramlással melegebb levegő érkezik, Ukrajnában, illetve Oroszország délnyugati részén 21, 26 fokig melegszik fel a levegő. A kontinens északi, északkeleti részén 10 fok alatt marad a maximum hőmérséklet, hajnalban pedig több helyen fagypont körül alakul a minimum. A Kárpát-medencébe péntek estig északi széllel továbbra is hűvösebb, egyre szárazabb levegő áramlik.

Várható időjárás az ország területén péntek estig

Csütörtökön gyakran zavarják felhők a napsütést, elszórtan – főként az ország középső harmadában – alakulhat ki zápor, egy-egy zivatar. Estétől csökken a felhőzet, éjjel már nem valószínű csapadék. Pénteken kevesebb lesz a felhő, napos idő várható, legfeljebb néhol, elsősorban keleten fordulhat elő futó zápor. A Dunántúlon és északkeleten csütörtökön és pénteken erős lökések kísérhetik az északi szelet, de éjszakára mérséklődik a légmozgás.
A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 9 és 15 fok között alakul, az északi határvidéken lehet ennél 1-2 fokkal hűvösebb. A legmagasabb nappali hőmérséklet pénteken 20 és 24 fok között valószínű.

– MTI –
hirdetés