Időjárás-jelentés – 2017. november 20.

Budapest/Debrecen/Miskolc/Nyíregyháza – Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti.

Időjárási helyzet Európában

Szárazföldünk délnyugati területe fölött anticiklon helyezkedik el, amelynek hatására arrafelé általában kevés a felhő, sokat süt a nap, számottevő csapadékról nem érkezik jelentés. Ugyanakkor Észak- és Kelet-Európa időjárását ciklonok és frontjaik teszik változékonnyá. Emiatt kontinensünk északi és keleti részén általában gyakran erősen felhős vagy borult az ég, és több helyen fordul elő eső, havas eső, hó. A legmagasabb nappali hőmérséklet Izlandon és a Skandináv-félsziget északnyugati felén 0 és -8, Közép- és Északkelet-Európa nagy részén 0 és +7 fok között változik. Enyhébb az idő a déli, délnyugati vidékeken ahol a kora délutáni órákra többnyire 10 és 20 fok közé melegszik fel a levegő, sőt a Pireneusi-félsziget déli tájain 21, 24 fokot is mérnek. Kedd estig a Kárpát-medence fölé eleinte váltakozó nedvességtartalmú, hideg, majd nyugat, délnyugat felől egyre nedvesebb, enyhébb léghullámok érkeznek.

Várható időjárás az ország területén kedd estig

Átmenetileg erősen megnövekszik, majd este északnyugat felől szakadozik, csökken a felhőzet. Kisebb eső, zápor estig több helyen előfordulhat; havas eső, hózápor néhol síkvidéken is lehet, de elsősorban a hegyekben valószínű. Éjjel a változó felhőzetből főként északon lehet gyenge csapadék. Hétfőn felhőátvonulásokra, hosszabb-rövidebb napos időszakokra számíthatunk, emellett futó zápor, hózápor kialakulhat. A nyugati, északnyugati szél az Észak-Dunántúl, a főváros és a Dél-Alföld térségében többfelé megerősödik, hétfőn helyenként viharossá fokozódik.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában +3 és -5 fok között alakul, a szélcsendes, derült délnyugati, illetve északkeleti tájakon lesz a leghidegebb.

A legmagasabb nappali hőmérséklet hétfőn 4 és 10 fok között alakul.

– MTI –
hirdetés