Időjárás-jelentés – 2017. november 28.

Budapest – Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti.

Időjárási helyzet Európában

A Fekete-tengertől északra, a kontinens keleti harmadán anticiklonális hatások érvényesülnek. A magasnyomás peremén a reggeli órákban többfelé ködös a levegő, télies az idő. Szórványosan havazik, és napközben is fagypont alatt marad a hőmérséklet, éjszakánként pedig -10 fokig is lehűl a levegő. Anticiklon húzódik Európa nyugati partvidéke mentén is, az Atlanti-óceán felett. A két magasnyomás között – a szárazföld nagyobb részén – ciklonok alakítják az időjárást. Az Égei-tenger térségében örvénylő ciklon területén helyenként zivatar van, a középpontjával az Északi-tenger felett elhelyezkedő alacsonynyomású rendszerben eső, havazás egyaránt előfordul. Az északnyugat-európai ciklon hideg levegője dél felé mozdul el, amelynek hatására mediterrán ciklon alakul ki. A Kárpát-medence szerdán ennek a képződő ciklonnak az előoldali áramlási rendszerébe kerül; egyre többfelé várható csapadék.

Várható időjárás az ország területén szerda estig

Kedden időnként fátyolfelhők szűrik a napsütést, ezekből csapadék nem lesz. Estétől nyugat felől fokozatosan megvastagszik a felhőzet, de éjszaka a Dunától keletre, szerda délelőtt a Tiszántúlon lehetnek még kevésbé felhős vagy vékonyabb felhőzettel borított körzetek. A hajnali óráktól egyre többfelé várható csapadék: a legtöbb helyen eső, de a dunántúli hegyekben, az Északi-középhegységben, sőt Komárom-Esztergom, Pest és Nógrád megyékben síkvidéken is havas eső, hó is valószínű. Hajnalban, reggel átmenetileg a nyugati határnál, az Észak-Alföldön ónos eső is lehet. A déli, délkeleti szél a Dunántúlon megélénkül.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában +2 és -5 fok között alakul, az Északi-középhegység völgyeiben, a Nyírségben kissé hidegebb is lehet.

A legmagasabb nappali hőmérséklet szerdán többnyire 1 és 7 fok között várható.

– MTI –További hírek a Magyarország kategóriából

Sporthírek


hirdetés