Időjárás-jelentés – 2017. október 24.

Budapest – Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:

Időjárási helyzet Európában

Kontinensünk északnyugati, valamint délkeleti részén egy-egy ciklon örvénylik. Hatásukra az említett területeken és a ciklonokhoz tartozó frontok mentén erősen felhős az ég, és több helyen esik az eső, záporeső. Ugyanakkor a Pireneusi-félszigettől Németországon át egészen Finnországig anticiklon húzódik. A magasnyomás területén általában változóan felhős az ég, északon rövidebb, a középső tájak felett hosszabb időre kisüt a nap, délen a Pireneusi-félszigeten zavartalan a napsütés. Számottevő csapadékról nem érkezik jelentés. A legmagasabb nappali hőmérséklet Európa északkeleti felén általában 2 és 10 fok között változik, de az Ural előterében helyenként már napközben is fagy. Ettől délebbre 11 és 19 fok között alakul a csúcshőmérséklet. A mediterrán térségben még melegebb van, arrafelé a délutáni órákra többnyire 20 és 25 fok közé melegszik fel a levegő, sőt Dél-Spanyolországban 26, 29 fokot is mérnek. Szerda estig eleinte a nyugatról benyúló anticiklon, majd egy tőlünk északra elvonuló érintőleges melegfront alakítja a Kárpát-medence időjárását.

Várható időjárás az ország területén szerda estig

Délkeleten is szakadozik, csökken a felhőzet, és éjszaka már kevés lesz a felhő, főként a nyugati határnál, az Északi-középhegység völgyeiben, valamint a főváros környékén ködfoltok kialakulhatnak. Szerdán eleinte kevesebb lesz a felhő, majd északnyugat felől átmenetileg erősebben megnövekszik a felhőzet, de csapadék nem valószínű. A többfelé erős, helyenként viharos északi szél éjszakára jelentősen mérséklődik. Szerdán a Kisalföldön megélénkül a délnyugati szél, másutt mérsékelt marad a légmozgás.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 0 és +5 fok között alakul, az Északi-középhegység völgyeiben kissé hidegebb is lehet, talaj menti fagy több helyen is valószínű. A legmagasabb nappali hőmérséklet szerdán 11 és 16 fok között várható.

– MTI –
hirdetés