Időjárás-jelentés – 2017. október 29.

Budapest – Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti.

Időjárási helyzet Európában

Az atlanti partvidék időjárását anticiklon, leszálló légmozgások alakítják, így ott döntően napos, eseménytelen az idő. Európa középső harmadának időjárását egy gyorsmozgású ciklon határozza meg. Frontjai mentén sokfelé esik az eső, hátoldalán pedig nagy területen viharossá fokozódik az északnyugati szél. A legerősebb széllökések Csehországban például meghaladták a 120-130 km/órát is! A balti államok és Ukrajna fölött is egy-egy – az előzőnél gyengébb – ciklon örvénylik, így a Kelet-európai-síkságon többnyire erősen felhős vagy borult az ég, és többfelé esik az eső, az északi partvidéken helyenként havazik. A legmagasabb nappali hőmérséklet már a mediterrán térségben sem emelkedik mindenütt 20 fok fölé, de Portugáliában és Spanyolország délnyugati részein még 30, 32 fok is előfordul. Másutt a 10 fok körüli maximum a jellemző, Skandinávia északi tájain és a Kelet-európai-síkság nagyobb részén már 0, +5 fok között alakul a csúcshőmérséklet. Hétfő estig a Kárpát-medence területén kifejezetten szeles idő várható az említett gyorsmozgású ciklon hátoldalán; országszerte viharos széllökések várhatóak.

Várható időjárás az ország területén hétfő estig

Vasárnap késő estig változó felhőzetre és helyenként futó záporokra lehet számítani, majd kiderül az ég. A jobbára derült vagy gyengén felhős éjszakát követően hétfőn gomolyfelhős, napos idő várható, napközben futó zápor tulajdonképpen bárhol előfordulhat. (Kis valószínűséggel az Északi-középhegység magasabb csúcsain hózápor is lehet.) Az északnyugati szél estig továbbra is sokfelé viharos marad, de éjszakára kissé mérséklődik. Hétfőn ismét többfelé valószínűek viharos – maximum 70-80 km/órás – széllökések.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 0 és +6 fok között várható, de az észak-borsodi szélvédettebb völgyekben gyenge fagy is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet hétfőn általában 10 fok körül alakul.

– MTI –
hirdetés