Időjárás-jelentés – 2018. április 19.

Budapest – Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti.

Időjárási helyzet Európában

A Kelet-európai-síkság fölött ciklon örvénylik, amelynek hatására ott, és a frontjai mentén erősen felhős az ég, több helyen esik az eső, záporeső. Szintén ciklon örvénylik Izland térségében, ennek hidegfrontja kontinensünk nyugati, északnyugati részén húzódik, főként a Brit-szigetek és a Skandináv-félsziget nyugati vidékén okoz felhős, csapadékos időt. A két rendszer között – Közép- és Dél-Európában – anticiklon alakítja az időjárást. A leszálló légmozgásoknak köszönhetően általában kevés a felhő, sokat süt a nap, csapadékról nem érkezik jelentés. A legmagasabb nappali hőmérséklet szárazföldünk északi, északkeleti területein általában 6 és 10, kissé délebbre 12 és 22 fok között változik. Ennél jóval melegebb van délnyugaton, nyugaton, ahol a délutáni órákra 22, 29 fok közé melegszik fel a levegő. Péntek estig a Kárpát-medence időjárását az említett anticiklon alakítja, ennek keleti peremén pár fokkal hűvösebb levegő érkezik fölénk.

Várható időjárás az ország területén péntek estig

A kevés fátyol- és gomolyfelhő mellett pénteken is túlnyomóan napos idő várható, csapadék nem lesz. Az északi, északkeleti szél megélénkül, főként a keleti megyékben helyenként meg is erősödik.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 7 és 13 fok között alakul, de a szélvédett, fagyzugos helyeken pár fokkal hűvösebb is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet pénteken 19 és 25 fok között valószínű.

– MTI –
hirdetés