Időjárás-jelentés – 2018. február 11.

Budapest – Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti.

Időjárási helyzet Európában

Grönland térségétől Izlandon és a Brit-szigeteken át a kontinens északnyugati részéig továbbra is több középpontú ciklonrendszer analizálható, amelynek egy melegfrontja okoz többfelé esőt Franciaország környékén, havazást az Skandináv-félszigeten. Szintén ciklon örvénylik a Balkán-félsziget déli része fölött is, nagy területen hull nagy mennyiségű csapadék, síkvidéken eső, a hegyekben hó. A Kelet-európai-síkság fölött ugyanakkor anticiklon húzódik, délnyugati peremén többfelé havazik, másutt napos vidékek is vannak. A hőmérséklet csúcsértéke a Mediterráneumban általában 10 és 15 fok között alakul. Az Ukrajnától Lengyelországon át Dél-Skandináviáig terjedő sávban húzódik a nappali fagy határa. Oroszország belsejében -10, -25 fok a jellemző minimum-hőmérséklet. A Kárpát-medencét éjszaka északnyugat felől okklúziós front éri, hatására beborul az ég, és hétfőn elsősorban a Dunántúlon csapadék is várható.

Várható időjárás az ország területén hétfő estig

Vasárnap napos és erősen felhős időszakok és területek váltakoznak, számottevő csapadék sehol sem lesz. Éjszaka északnyugat felől egyre nagyobb területen, délelőtt a Tiszántúlon is beborul az ég. Hajnaltájt a Nyugat-Dunántúlon és északon helyenként már szállingózhat, eshet a hó, nyugaton átmeneti ónos eső sem kizárt, majd délelőtt a Dunántúlon egyre többfelé, délutántól másutt elszórtan várható vegyes halmazállapotú csapadék: hó, havas eső, helyenként eső. Jelentősebb mennyiség délnyugaton hullhat. Többnyire mérsékelt marad a légmozgás, Hétfőn a Dunántúlon élénkülhet meg helyenként az északnyugati szél.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 0 és -6 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet hétfőn 0 és +6 fok között várható.

– MTI –
hirdetés