Időjárás-jelentés – 2018. február 27.

Budapest/Debrecen/Miskolc/Nyíregyháza – Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti.

Időjárási helyzet Európában

Szárazföldünk északi felének időjárását anticiklon alakítja. Területén erősen és gyengén felhős tájak egyaránt előfordulnak, de havazás csak a magasnyomás peremén fordul elő. Ugyanakkor délen ciklonok örvénylenek. A Pireneusi-félszigettől nyugatra elhelyezkedő ciklon hatására Portugália és Spanyolország fölött erősen felhős az ég, és a front mentén több helyen esik az eső. Többközéppontú ciklon található a Fekete-tenger és a Balkán-félsziget fölött is, emiatt ott is sok a felhő, és szórványosan havazik. Európa-szerte hideg van, kontinensünk nagy részén fagypont alatt, többfelé -10 és -18 fok között alakul a csúcshőmérséklet. 0 fok fölé csak a nyugati és déli tájakon emelkedik a hőmérséklet, de ott is több fokkal hidegebb van, mint az ilyenkor megszokott. A legenyhébb idő a Pireneusi- és a Balkán-félsziget déli részén van, ott a kora délutáni órákra 15, 18 fok közé melegszik fel a levegő. Csütörtök estig a Kárpát-medence fölé eleinte szárazabb, majd ismét nedvesebb, kissé enyhébb léghullámok érkeznek.

Várható időjárás az ország területén csütörtök estig:

Éjszaka kezdetben még a középső országrészben több lesz a felhő, gyenge havazás előfordulhat, később megszűnik a csapadék, mindenhol kiderül az ég. Csütörtökön a hajnali óráktól délnyugat felől fokozatosan megnövekszik, déltől meg is vastagszik a felhőzet, és késő délutántól egyre több helyen valószínű ismét havazás. Északkeleten egész nap túlnyomóan napos időre számíthatunk. Éjszakára mindenütt mérséklődik, majd csütörtökön megélénkül a keleti, délkeleti szél.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában -13 és -19 fok között várható, de a derült, vastagabb hóval borított tájakon, elsősorban a Nyugat-Dunántúlon és az Északi-középhegység völgyeiben -22 fok is lehet.

A legmagasabb nappali hőmérséklet csütörtökön -2 és -7 fok között alakul.

– MTI –
hirdetés