Időjárás-jelentés – 2018. február 27.

Budapest/Debrecen/Miskolc/Nyíregyháza – Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti.

Időjárási helyzet Európában

Európa fázik. A szárazföld feletti igen hideg, kontinentális levegő hatására napközben csupán a Brit-szigeteken, a Pireneusi-félszigeten és a legdélebbi tájakon – Dél-Olaszország, görög szigetek – emelkedik fagypont fölé a hőmérséklet. Nagy területen több mint 10 fokkal hidegebb van a február végének megfelelőnél, a Kárpátoktól északkeletre -10 fok alatt marad a csúcsérték, éjszakánként pedig több helyen -25 fok alá hűl a levegő. A kontinens nagy részét uraló anticiklon déli peremén többfelé havazik, a helyenként megerősödő szél hordja a havat. Kiugróan meleg Portugália, Spanyolország déli harmadán van, ahol 20, 22 fokig is felmelegszik délutánra a levegő. A meteorológiai tavasz küszöbén, február utolsó napján a Kárpát-medencében folytatódik a kemény téli idő, de már felszakadozik a felhőzet, és megszűnik a havazás.

Várható időjárás az ország területén szerda estig:

Kezdetben borult lesz az ég, többfelé várható havazás, hószállingózás egyre inkább gyengülő intenzitással. Hajnalban helyenként nyugaton és északkeleten már szakadozik, majd napközben fokozatosan tovább csökken a felhőzet, legtovább a Balaton és a Tisza közötti sávban marad felhős az ég. Éjszaka még elszórtan, szerdán napközben már csak elvétve lehet hószállingózás, gyenge havazás. Az északkeleti, északi szelet eleinte többfelé, szerdán főként a Tiszántúlon kísérik erős lökések, hófúvásra is számítani kell.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet többnyire -8 és -13 fok között alakul, de a gyengébben felhős, szélvédett vastagabb hóval borított tájakon -15 fok alá hűlhet a levegő.
A legmagasabb nappali hőmérséklet szerdán -2 és -8 fok között várható.

– MTI –
hirdetés