Időjárás-jelentés – 2018. július 15.

Budapest – Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:

Időjárási helyzet Európában

Európa nagy részének időjárását helyi hatások alakítják. Az időjárási frontok a kontinens északnyugati partvidéke mentén vonulnak. A szárazföld nyugati felén továbbra is magasnyomás húzódik, Kelet-Európa felett pedig sekély ciklonális mező és egy magassági hidegörvény található. A hőmérséklet a legtöbb helyen a nyár közepének megfelelő. Dél-Európában többfelé 30 fok fölé melegszik a levegő, Spanyolországban 39, Cipruson 41 fokot is mérnek, és továbbra is 35 fok fölé emelkedik a hőmérséklet a Fekete-tengertől északkeletre. A legtöbb felhő a Lengyelország feletti magassági örvény területén van. A hatására kialakuló záporok, zivatarok a Kárpát-medence északkeleti részét is elérik. Hétfőn ebben az időjárási helyzetben nem várható változás, meleg időre számíthatunk helyenként záporral, zivatarral, a Kárpát-medence középső területein a legkisebb a csapadék esélye.

Várható időjárás az ország területén hétfő estig

Gomolyfelhős, napos időre számíthatunk. Vasárnap is, hétfőn is az ország északkeleti, keleti, illetve nyugati, délnyugati harmadában lehet időnként több a felhő, és ezeken a területeken helyenként zápor, zivatar is várható. Az északnyugati szél napközben élénk lesz, szélerősödésre zivatarok környezetében és néhol a középső területeken számíthatunk.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet többnyire 13 és 18 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet hétfőn 25 és 32 fok között valószínű, északkeleten és a nyugati határnál lehet a hűvösebb.

– MTI –
hirdetés