Időjárás-jelentés – 2018. június 10.

Budapest – Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:

Időjárási helyzet Európában

Északkelet-Európa időjárását hideg levegő alakítja. Oroszország európai területén többnyire 9 és 16 fok közötti a maximum-hőmérséklet, éjszaka néhol gyenge fagy is előfordul. Az ilyenkor megszokottnál hűvösebb van a Pireneusi-félsziget északnyugati felén is, ahol csupán 17 és 22 fok közé emelkedik délutánra a hőmérséklet. Ugyanakkor a kontinens legnagyobb részén tovább tart a meleg idő. A görög szigetek térségében 35, 36 fok is előfordul, de Nyugat-, Közép- és Dél-Európában is 30 fok közelében alakul a csúcsérték, csupán a tartósabban zivataros helyeken mérnek néhány fokkal alacsonyabb értékeket. A meleg levegő szombaton a Skandináv-félsziget déli vidékeire is felnyúlott, ahol 25, 27 fokot mutattak a hőmérők. A közép-európai térségben többfelé zivataros az idő, helyenként rövid idő alatt jelentős csapadék hullik. Hétfő estig a Kárpát-medencében marad a meleg, és zápor, zivatar is várható.

Várható időjárás az ország területén hétfő estig

A napsütés mellett gomolyfelhő-képződésre számíthatunk, vasárnap főként a Dunántúlon, majd az Északi-középhegység térségében is szórványosan zápor, zivatar várható, néhol felhőszakadás is előfordulhat. Az éjszakai óráktól az ország északkeleti felén lesz a legtöbb felhő, amely északkeleten és a Tiszántúlon még hétfőn napközben is tartósabban megmarad, és elsősorban ott valószínű további zápor, zivatar. Hétfőn az Alföldön megélénkül a délnyugati szél, zivatarok környezetében mindkét nap átmenetileg viharos széllökésekre is számíthatunk.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 14 és 20 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet hétfőn 27 és 33 fok között várható, északkeleten lesz a hűvösebb.

– MTI –
hirdetés