Időjárás-jelentés – 2018. június 16.

Akt.:
Budapest – Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti.

Időjárási helyzet Európában

A Brit-szigetektől nyugatra alacsony nyomású légköri képződmény helyezkedik el, amelynek hatására erősen felhős az idő, és néhol kialakul eső, záporeső. Szintén ciklon örvénylik a Skandináv-félsziget északnyugati részén, amelynek elöregedő frontja mentén Oroszország nyugati peremén és a Balti államokban helyenként előfordul gyenge csapadék. Labilis a levegő a Balkán-félsziget térségében egy alacsony nyomású légköri képződmény hatására, több helyen is kialakulnak záporok, zivatarok. A Kelet-európai-síkság északi részétől Közép-Európán át egészen a Pireneusi-félszigetig magasnyomású légköri képződmény alakítja az időjárást, emiatt ezeken a tájakon a leszálló légmozgás hatására sokat süt a nap, és számottevő csapadékról sem érkezik jelentés. Kontinensünk legmelegebb részein – Spanyolország déli és Ukrajna délkeleti régiójában – a csúcshőmérséklet néhol eléri a 36, 37 fokot. A Kárpát-medence vasárnap estig a nyugatról közeledő anticiklon, és a keletre elhelyezkedő alacsony nyomású légköri képződmény közös áramlási rendszerében helyezkedik el.

Várható időjárás vasárnap estig

A változó mennyiségű és vastagságú felhőzet mellett szombaton és vasárnap is több órás napsütésre számíthatunk. Elszórtan, vasárnap főként a déli és a keleti megyékben alakulhat ki zápor, zivatar, amelyet néhol felhőszakadás kísérhet. Az északi, északkeleti szél több helyen megélénkül, helyenként megerősödik, de zivatarok környezetében viharos széllökések is előfordulhatnak.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 14 és 19 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet vasárnap 25 és 31 fok között valószínű.

– MTI –
hirdetés