Időjárás-jelentés – 2018. június 27.

Budapest – Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti.

Időjárási helyzet Európában

Egészen egyszerűen jellemezhető Európa időjárási képe; a Kárpát-medencétől keletre ciklon, nyugatra anticiklon a meghatározó. A ciklon felhőpajzsa Görögországtól a Balti-tengerig beborítja az eget, és elsősorban a Balkánon okoz sokfelé nagy mennyiségű csapadékot. Az ott kialakuló zivataroknak kedvez, hogy abban a térségben a legmelegebb a tengervíz, és ez hatékony fűtőanyagként szolgál a légörvény számára. Görögországból a 30-80 mm eső miatt több helyről érkeztek hírek villámárvizekről, sárfolyásokról is. Nem meglepő módon a legalacsonyabb hőmérsékleti értékeket is a ciklon területén mérik, 17, 25 fokig melegszik fel napközben a levegő, és még Oslóban is melegebb van, mint például Athénban. A kontinens nyugati felén viszont alig van felhő, a sok napsütés eredményeként pedig általában 25, Spanyolországban 30 fokos csúcsértékek is előfordulnak. A hazánkban is csapadékos, hűvös időt okozó ciklon a következő másfél-két nap során még közelünkben lesz, többfelé kell kiadós esőre számítani.

Várható időjárás csütörtök estig

Estére kelet felől mindenütt megnövekszik, megvastagszik a felhőzet, éjszaka már országszerte borult lesz az ég. Csütörtökön a szakadozottá váló felhőzet mellett főként az Alföldön számíthatunk hosszabb napos időszakokra. Szerdán napközben még csak gyenge eső, zápor fordulhat elő, de estétől sokfelé kell jelentős, 10 mm-t meghaladó csapadékra számítani. Csütörtökön az esőt záporok, zivatarok váltják fel, a legkevesebb a délkeleti harmadban eshet. Szerdán az északi, csütörtökön a keleties szelet kísérhetik élénk, esetleg erős lökések.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 13 és 18 fok között alakul.

A legmagasabb nappali hőmérséklet csütörtökön a Dunántúlon 19, 23, keletebbre 24 és 29 fok között várható, a Tiszántúlon lehet a legmelegebb.

– MTI –
hirdetés