Időjárás-jelentés – 2018. június 4.

Budapest – Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti.

Időjárási helyzet Európában

Európa középső és déli területeit továbbra is elkerülik a lényeges változást okozó időjárási frontok. Az Alpok országaiban, a Germán-Lengyel-alföldön, a Kárpát-medencében, az Appennini- és a Balkán-félszigeten a sok napsütést többnyire csak nappali gomolyfelhő-képződés zavarja, és elsősorban délután, este alakul ki zápor, zivatar, néhol felhőszakadás. A felsorolt területeken a hőmérséklet csúcsértéke többnyire 24 és 32 fok között változik, de például Macedóniában 34, Szicíliában 36 fokot is mérnek. Kánikulai meleg van Norvégia és Svédország déli részén is, ahol délutánra 33 fokig is felmelegszik a levegő. Hűvösebb az idő a Pireneusi-félsziget északnyugati felén, ahol egy öregedő ciklon hátoldalán hidegebb levegő áramlik, Oroszország északi felén pedig nagy területen marad 15 fok alatt a csúcsérték. Kedd estig a Kárpát-medencében marad a meleg, labilis állapotú levegő; napos idő várható szórványosan záporral, zivatarral.

Várható időjárás az ország területén kedd estig:

A sok napsütés mellett főként a déli óráktól lesz erőteljes a gomolyfelhő-képződés, szórványosan, kedden nagyobb eséllyel a Dunántúlon és a Duna-Tisza közén alakul ki zápor, zivatar, néhol felhőszakadás. Többnyire mérsékelt marad a változó irányú szél, de zivatarok környezetében viharos széllökések is lehetnek.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 13 és 20 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet kedden 27 és 32 fok között várható.

– MTI –
hirdetés