Időjárás-jelentés – 2018. június 5.

Budapest – Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti.

Időjárási helyzet Európában

Északkelet-Európa felett ciklon örvénylik. Hátoldali áramlási rendszerében észak felől hideg levegő halad délkelet felé. A Skandináv-félsziget északi harmadán több helyen 10 fok alatt marad a csúcsérték, de 15 foknál hűvösebbet mértek Oroszország északi részén is. Hétfőn azonban Dél-Norvégiában néhol még 30 fokig is felmelegedett a levegő, és a maximum-hőmérséklet nagy területen – Közép- és Dél-Európában – továbbra is 30 fok körüli. 33, 34 fokot mérnek a Balkán-félszigeten, az Égei-tenger térségében, Szicíliában pedig a legmelegebb órákban 38 fokot mutattak a hőmérők. Az időjárás jellegében sem változott Európa időjárási képe; így szerda estig a Kárpát-medencében is marad a meleg idő, több helyen záporral, zivatarral.

Várható időjárás az ország területén szerda estig:

Kedden kezdetben még több helyen, éjszaka pedig legtovább a Tiszántúlon lehet zápor, zivatar, néhol felhőszakadás. Szerdán a több-kevesebb napsütést gyakran zavarhatják gomolyfelhők, és ismét több helyen valószínű zápor, zivatar, helyenként felhőszakadás, az ország északkeleti harmadán a legkisebb a zivatar esélye. Szerdán többfelé megélénkül a keleti, északkeleti szél, szélerősödésre zivatar környezetében számíthatunk.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 13 és 20 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet szerdán 25 és 31 fok között valószínű.

– MTI –
hirdetés