Időjárás-jelentés – 2018. május 28.

Budapest – Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti.

Időjárási helyzet Európában

Kontinensünk legnagyobb része fölött továbbra sem található front, döntően az észak-, északkelet-európai anticiklon hatása a meghatározó. A délies áramlás miatt az északabbi területeken szokatlanul meleg van, például Délkelet-Angliában 26, 27, a német-lengyel határvidéken 28, 29, Dél-Norvégiában 27-29, Észtország keleti felén 26, 27 fokot mérnek a délutáni órákban. A nagyjából Spanyolországtól a Kárpát-medencéig fekvő országokban ugyanakkor erőteljesebb a gomolyfelhő-képződés, és főként a délutáni, esti órákban többfelé alakul ki zápor, zivatar. Utóbbiak egy részét felhőszakadás, jégeső és szélerősödés is kíséri. Kedd estig a Kárpát-medence időjárásában nem várható változás, továbbra is meleg, labilis levegő található hazánk fölött, amely kedvez a záporok, zivatarok kialakulásához.

Várható időjárás kedd estig

Hétfőn a többórás napsütés mellett délutántól gomolyfelhő-képződésre számíthatunk, amelyből szórványosan alakulhat ki zápor, zivatar, amelyet helyenként felhőszakadás is kísérhet. Az éjszaka első felében a felhőzet csökken, hajnalban már jórészt derült lesz az ég. Kedden a Dunántúlon és az ország középső harmadában ugyancsak gomolyfelhők képződnek a többórás napsütés mellett, ott elszórtan kell záporra, zivatarra számítani. Keleten eközben derült vagy legfeljebb gyengén felhős, napos, csapadékmentes idő ígérkezik. A keleti, délkeleti szél ma még csak kevés helyen, kedden már nagy területen megélénkül, emellett zivatar környezetében átmeneti szélerősödés is előfordulhat.
A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 14 és 19 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet kedden 26 és 31 fok között valószínű.

– MTI –
hirdetés