Időjárás-jelentés – 2018. május 8.

Budapest – Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti.

Időjárási helyzet Európában

Izland térségében, illetve délkeleten – középpontjával a Fekete-tenger felett – ciklon örvénylik. Hatásukra a Brit-szigetek északnyugati felén és a kontinens délkeleti részén több a felhő. A két ciklonális rendszer között nagy területen magasnyomás húzódik. Szinte teljes Európában melegebb van az ilyenkor szokásosnál, az Ural előtere és Észak-Skandinávia kivételével mindenütt 20, többfelé 25 fok fölé emelkedik délután a hőmérséklet. Ukrajna keleti felén, helyenként a Balkán-félszigeten és a Pireneusi-félszigeten a 30 fokot is eléri a hőmérséklet, Spanyolországban 32 fokot is mérnek. A Kárpát-medence felett keletről nyugat felé hidegcsepp vonul, amely miatt labilissá válik a légkör. Ennek hatására szerda estig térségünkben zápor, zivatar várható.

Várható időjárás szerda estig:

A napsütés mellett gomolyfelhő-képződésre, szerdán az ország északkeleti harmadában zártabb felhőzetre is számíthatunk. Több helyen valószínű zápor, zivatar. Kedden délkeleten, szerdán délnyugaton kisebb a csapadék esélye. Az északkeleti szél kezdetben a Tiszántúlon, szerdán északon helyenként megerősödik. Zivatarok környezetében a szél átmenetileg viharossá is fokozódik.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet többnyire 9 és 15 fok között alakul, a déli területeken lehet a hűvösebb. A legmagasabb nappali hőmérséklet szerdán 22 és 28 fok között várható, a tartósabban napos déli és keleti részeken lehet a melegebb.

– MTI –
hirdetés