Időjárás-jelentés – 2018. március 01.

Budapest/Debrecen/Miskolc/Nyíregyháza – Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:

Időjárási helyzet Európában:

A szibériai, kontinentális hideg levegő már a Brit-szigeteket is elérte, szerdán ott is fagypont alatt maradt napközben a hőmérséklet. A meteorológiai tavasz első napján Európa legdélebbi vidékein emelkedik csupán 10 fok fölé a hőmérséklet, és továbbra is Dél-Spanyolországban van a legmelegebb, ahol 19, 22 fokot is mérnek. Európa legnagyobb részén azonban még folytatódik az ilyenkor megszokottnál több fokkal hidegebb idő. Nagy területen nem emelkedik a maximum-hőmérséklet -10 fok fölé, éjszakánként pedig nem ritka a -20, -25 fok sem. A következő napokban átalakulás kezdődik, a délnyugat-európai ciklon előoldalán enyhe levegő halad Nyugat- és Közép-Európa felé. Péntek estig a Kárpát-medencében a magasban áramló enyhe, nedves levegő hatására beborul az ég, és havazás várható. A nagy hideg már kissé mérséklődik.

Várható időjárás az ország területén péntek estig:

Délnyugat felől tovább növekszik, vastagszik a felhőzet, reggelre északkeleten is beborul az ég. Kezdetben főként az ország délnyugati felén, majd egyre többfelé havazás várható. Pénteken késő délután délen, délkeleten ónos eső, fagyott eső is valószínű. A keleti szél megélénkül, gyenge hófúvás kialakulhat.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet többnyire -6 és -11 fok között alakul, de a még gyengébben felhős, havas északkeleti tájakon néhány fokkal hidegebb lehet.

A legmagasabb nappali hőmérséklet pénteken 0 és -5 fok között várható.

– MTI –
hirdetés