Időjárás-jelentés – 2018. március 27.

Budapest – Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti.

Időjárási helyzet Európában

Európa északi részén tartja magát a tél. Keddre virradóan Skandinávia nagy részén -15 és -25 fok közé hűlt le a levegő, sőt Oroszországban -30, -34 fokot is mértek. Izlandtól a Brit-szigeten át egészen a Balkán-félsziget térségéig süllyed a légnyomás, és a kialakuló, erősödő ciklontevékenység megakadályozza a hideg levegő további dél felé terjeszkedését. A két eltérő tulajdonságú légtömeg keveredési zónájában Oroszország középső részén nagy területen havazik. A Brit-szigeteken, Franciaországban melegfront okoz kiterjedt esőzést, és kiadós csapadékot jelentenek a Balkán-félszigetről is. A Földközi-tenger medencéjében 15, 20, Közép-Európában 7, 12 fok a jellemző csúcshőmérséklet. A Kárpát-medence szerdán egyre inkább az északnyugat-európai ciklon előoldali áramlási rendszerébe kerül, ezért a hideg éjszakát követően holnapra erősödik a nappali felmelegedés.

Várható időjárás az ország területén szerda estig

Kedden többnyire erősen vagy közepesen felhős lesz az ég, a Dunántúlon helyenként, másutt több helyen várható eső, zápor, délnyugaton, délen néhol zivatar is kialakulhat. Éjszaka szakadozik, csökken a felhőzet, már csak helyenként valószínű csapadék. Hajnalra foltokban – az Alföldön esetleg nagyobb területen is – köd képződik. Holnap nyugat felől megnövekszik a felhőzet, a déli óráktól már erősen vagy közepesen felhős lesz az ég. A vastagabb felhőzet északon várható, és elsősorban ott valószínű helyenként kisebb eső, zápor. Kedden az északnyugati szelet a Dunántúlon nagy területen élénk lökések kísérik. Éjszakára gyengül a légmozgás, majd szerdán napközben megélénkül a déli, délnyugati szél.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -3 és +3 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet szerdán 9 és 15 fok között várható, délnyugaton lesz a melegebb.

– MTI –
hirdetés