Időjárás-jelentés – 2018. szeptember 5.

Budapest – Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti.

Időjárási helyzet Európában

Magasnyomású övezet húzódik az Azori-szigetektől a Skandináv-félszigeten keresztül a Kelet-európai-síkság északi feléig. Ez a zóna egyelőre távol tartja a frontokat a kontinenstől, így jelenleg csupán Izland, valamint a Norvég-tenger térségében található egy hullámzó frontzóna, amely érinti még Skóciát és Észak-Írországot is. A Kárpátok fölött egy feloszlóban levő hidegörvény helyezkedik el, illetve a Baltikum felé egy meleg nedves szállítószalag is húzódik. Ezeken a területeken többfelé volt jelentős csapadék, helyenként több, mint 50 mm hullott. Amíg a Skandináv-félszigeten jellemzően 20 fok alatt marad a csúcsérték, addig Spanyolországban és a Fekete-tengertől északra még 28, 33 fok a jellemző maximum. A Kárpát-medence időjárását csütörtökön estig egyre inkább az északról beáramló száraz levegő alakítja.

Várható időjárás az ország területére csütörtök estig

Szerdán a változó mennyiségű felhőzet mellett több-kevesebb napsütés mindenütt várható. A délutáni, esti órákban szórványosan alakulhat ki zápor, zivatar, néhol felhőszakadás is lehet. Záporra, zivatarra legnagyobb esély északkeleten van, ugyanakkor a Dunántúl nyugati felében nem valószínű csapadék. Éjszakára a záporok fokozatosan megszűnnek, a legtöbb helyen kiderül az ég; több helyen párássá válik a levegő, foltokban köd képződik. Csütörtökön a napsütést gomolyfelhők zavarják, főként a Dunától keletre alakulhat ki néhány helyen zápor, esetleg zivatar. Többnyire mérsékelt marad a légmozgás, szélerősödés csak zivatar környezetében fordulhat elő.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 11 és 17 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet csütörtökön 24 és 28 fok között valószínű.

– MTI –
hirdetés