Időjárás-jelentés – 2019. január 20.

Budapest/Debrecen/Miskolc/Nyíregyháza – Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti.

Időjárási helyzet Európában

A Skandináv-félszigettől keletre, valamint a Földközi-tenger középső és nyugati medencéjében ciklon örvénylik, mozgalmas, többfelé csapadékos időjárást okozva. Köztük magasnyomás húzódik, amelynek peremén szintén nagy a változékonyság. Északon havazik, délen eső és hó egyaránt előfordul. A legmagasabb nappali hőmérséklet Észak-, Északkelet-Európában nagy területen a -10 fokot sem éri el, de a Fekete-tengertől a Balti-tengerig húzódó sávban is jobbára napközben is fagy. A mediterrán térségben ugyanakkor nagyrészt 10, 15 fokos csúcsérték a jellemző. A Kárpát-medence fölé éjszakától észak felől egyre szárazabb, hideg levegő érkezik, hatására hétfőn az ország nagyobbik részén többórás napsütésre számíthatunk.

Várható időjárás az ország területén hétfő estig

Vasárnap napközben az ország túlnyomó részén borult marad az ég, de a havazás, hószállingózás fokozatosan kelet felé szorul, és éjszaka a Tiszántúlon is megszűnik a tartós csapadék. Estétől északnyugat és északkelet felől csökken a felhőzet, de a középső és déli országrészben csak hétfőn napközben szakadozik fel jelentősebben a felhőtakaró, addig arrafelé néhol időnként szállingózhat a hó. Az északi szél többnyire mérsékelt marad.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában -1 és -6 fok között alakul, de ahol kiderül az ég, és a táj hóval borított, -10 fokig is lehűlhet a levegő. A legmagasabb nappali hőmérséklet hétfőn -2 és +3 fok között várható.

– MTI –
hirdetés