Idősekről időseknek – rendőri szemmel

A tiszaújvárosi Humánszolgáltató Központ vezetője beszélgetésre hívta Kalapos Istvánt, a helyi rendőrkapitányság vezetőjét.

A beszélgetésen mintegy 60 nyugdíjas vett részt. Rövid beszámoló keretén belül tájékoztatást kaptak Tiszaújváros bűnügyi, közbiztonsági helyzetéről, melyet rendkívül nagy érdeklődéssel hallgattak. Természetesen sokat beszélgettek a legégetőbb problémákról, így különösen a fiatalkorúak, gyerekek ital, drogfogyasztásáról, a közlekedési helyzetről, illetve az időskorúak kiszolgáltatott helyzetéről.

Egyöntetű vélemény alakult ki, hogy a gyermekkorúak, fiatalkorúak kapcsán felmerült problémák megoldása csak közös erőfeszítéssel sikerülhet, amihez a rendőrök kiemelten kérik a nagyszülők segítségét is.

A gyakorlati tapasztalatokat elemezve a jelenlévők tájékoztatást kaptak azokról a kifinomult csalási, lopási és egyéb módszerekről, amelyek segítségével az elmúlt időszakban számtalan időskorú sérelmére követtek már el bűncselekményt.

Felhívták a figyelmüket, hogy milyen magatartást tanúsítsanak ha pl. idegenek különféle szándékkal, ajánlattal kopognak be hozzájuk, vagy más módon igyekszenek bizalmukba férkőzni.

Természetesen a rendőrök munkájával kapcsolatban „jobbító” szándékú kritikák, észrevételek is megfogalmazódtak. A beszélgetés a résztvevők szerint rendkívül hasznos volt, a hallgatóság – annak érdekében, hogy ne váljanak bűncselekmények áldozataivá – igyekezett megjegyezni a hasznos tanácsokat.

HSz
hirdetés