Magyarország

2011.05.22. 15:20

Martonyi: megvan az esélye, hogy Horvátország csatlakozási tárgyalásai lezáruljanak a magyar elnökség végéig

<p>Martonyi János külügyminiszter szerint a horvát uniós csatlakozás időpontja tekintetében a következő napoknak döntő jelentőségük lesz. A miniszter szerint megvan az esélye annak, hogy Horvátország csatlakozási tárgyalásai lezáruljanak a magyar uniós elnökség végéig.</p>

Az eu2011.hu honlapon olvasható, az Általános Ügyek Tanácsa brüsszeli ülése előtt készített interjúban Martonyi János közölte: a külügyminiszterek hétfő este minden kérdésre kiterjedő, alapos eszmecserét fognak folytatni a horvát csatlakozás állásáról egy munkavacsora keretében. Ennek során "feltehetően felmerül majd a csatlakozás indikatív időpontjának kérdése is, illetve minden más, ezzel összefüggő ügy" - mondta a miniszter.

Martonyi János emlékeztetett arra, hogy "Horvátország az elmúlt hetekben rendkívüli mértékben felgyorsította felkészülését és ezt folytatni fogja a következő napokban-hetekben is. (...) Megvan tehát az esélye, hogy a csatlakozási tárgyalásokat a magyar elnökség végéig le tudjuk zárni" -  hangsúlyozza Martonyi János. Az Általános Ügyek Tanácsának napirendjén szerepel az uniós roma-keretstratégia megvitatása is. Martonyi úgy véli, hogy "a romák ügye alapvetően szociális, foglalkoztatási, oktatási, egészségügyi és lakhatási probléma, de természetesen vannak diszkriminációellenes és emberi jogi dimenziói is".

 A miniszter szerint a romák társadalmi befogadása terén a tagállamoknak van elsődleges felelősségük, de az unióban élő nyolcmilliós roma kisebbség szociális és gazdasági helyzetének javítása a tagállamok közös érdeke, az EU-szintű együttműködés pedig komoly hozzáadott értéket teremthet. Elfogadják a miniszterek az Alapjogi Charta egyéves működésének tapasztalatairól szóló tanácsi záródokumentumot is. A Charta biztosítja, hogy a polgárok jogai ne sérüljenek az Európai Unióban, és Martonyi szerint a charta alkalmazásának első évi tapasztalatai nagyon pozitívak.

 A magyar külügyminiszter felhívja a figyelmet arra is, hogy az Alapjogi Charta végrehajtását ellenőrizni kell. Ha az uniós intézmények nem fognak össze, akkor a charta egy üres papír marad - mondta. Ezt az összefogást és elkötelezettséget erősíti meg hétfőn az Általános Ügyek Tanácsa.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!