Időutazás Oroson

Időutazás Oroson
Egy kiadvány hozta hozhatja lázba az Orosiakat, a mű egy vékony puha fedeles könyv, de a tartalma az a maga nemében pótolhatatlan kincs.

Két országgyűlési képviselő is megtisztelte a bemutatót, amire a helyi iskola könyvtárában került sor. dr. Szabó Géza történész mutatta be a kort, amiről egy időutazás jellegű beszámolót kaphattunk. A műből idézve kiderült, Oroson 120 éve működik könyvtár. A kiadványból az is kiderült, hogy a helyi vasúton 10 ezer utas járt Nyíregyházára. Az akkori megyeszékhely Nagykálló, valamint az Oros-Kabalás vonal nagy jelentőségű térsége volt a megyének.

Számottevő volt a malom ipara, erre a Malom hegy név is utal. A kiadvány Bosnyák Béla: Oros község gazdasági és társadalmi rajza a múlt század elejének olyan jelentőségű műve, ami a későbbi szociográfiákban is különleges adatokat tartalmaztak. A korról szólva a polgári radikálisok és a liberálisok is folyamatosan támadások kereszttüzében voltak, ugyanis a két háború között kommunistának 1945 után meg fasisztának bélyegezték őket.

A kiadványból dr. Kovács Ferenc országgyűlési képviselő 20 példányt vásárolt, amiből 10-et a helyi iskola, 10-et a helyi könyvtár számára adományozott.

– M. Magyar László –
hirdetés