Igazodnak a modern termesztéshez

Igazodnak a modern termesztéshez
Havi rendszerességgel találkoznak Taktaszada Kertbarát Körének tagjai.

A csoport ezelőtt tizenkilenc évvel ezelőtt alakult, eleinte nem igazán követték a kiskerti zöldség –és gyümölcstermelésben már akkor jelentkező újdonságokat. Azután egyre inkább elfogadták a megyeszékhelyről kilátogató szaktekintélyek tanácsait, sőt saját háztartásukban alkalmazni kezdték azokat.

– A kertművelés kiterjed például a vegyszerek optimális használatára, de igyekszünk lakótársainkat rávenni, hogy mozduljanak el a biokertészet irányába, hiszen környezetünk túlszennyezett, nem kell különböző kémiai anyagokkal fokoznunk a negatívumokat – mondja Csónó Imre a közel negyvenfős team gazdasági vezetője.

Alkalmazkodni kell

Daruka András elnök már arról beszél, hogy az emberek egyre inkább hajlanak az új fajták termesztése felé, bár ebben szerepet kapnak az áruházakban kapható vetőmagok is.

– Manapság a kikísérletezett, különböző keresztezéseken átesett egyedeké a főszerep és be kell vallani, most ezek a jók, de csak azért, mert nincs más. Ha választási lehetőségem lenne, visszatérnék az ősrégi módszerekhez és fajtákhoz, viszont be kell látni, lehetetlenről beszélünk, mert egykor nem volt ennyire elkemikálozódva a világ, befolyásoló hatással vannak környezetünkre a vegyi üzemek, atomerőművek, lehet sorolni. Nekünk az a dolgunk, hogy a világ változásával párhuzamosan tanuljuk meg a lehetőségekhez mért legjobb, legtisztább termelési módokat, és azt alkalmazzuk, propagáljuk szűkebb pátriánkban.

– Serfőző László –
hirdetés