Igazolták rátermettségüket az NYVSC tájfutói

Sztojka Milán Szabolcs (a dobogó felső fokán jobbra) az összetett bajnoki aranyérmet is megszerezte a korosztályában
Sztojka Milán Szabolcs (a dobogó felső fokán jobbra) az összetett bajnoki aranyérmet is megszerezte a korosztályában
Nyíregyháza – Bajnoki érmeket és Sztojka Milán Szabolcs révén összetett elsőséget is szereztek az NYVSC tájfutói.

Az NYVSC tájfutó-szakosztálya az elmúlt az évben is a legfontosabb versenyekhez igazodva képviselte a megyei utánpótlásnevelést. A tavaszi diákolimpia után augusztusban, a legnagyobb hazai versenyen, az ötnapos nemzetközi Hungária Kupán indultak szinte teljes létszámmal. A Mecsekben megrendezett versenyen az egyik legtöbb versenyzővel induló klub volt az NYVSC. A nagy távolság miatt az utazás, a nagy létszám miatt a szállás megszervezése komoly feladat volt, de a szülők és a Nyíregyházi Kosárlabda Klub segítségével sikerült mindkettőt megoldani. Az öt versenynap alatt 12 napi kategória győztese volt a nyíregyházi küldöttségnek.

Az összetett eredmények alapján (mind az öt napon hibapont nélkül futottak) az alábbi eredmények születtek a különböző kategóriákba: a fiúk között Sztojka Milán Szabolcs és Lakatos Mátyás a 2., Tóth László a 3., Balku Levente a 4., Papp Zoltán Sámuel a 9. Orosz Pál a 10., Molnár Patrik a 13., Balatoni Tamás a 17., a lányoknál Bagoly Luca és Tóth Nóra az 1., Balku Nóra a 2., Balku Lilla a 4., Sztojka Zoé és Tóth Johanna az 5., Veress Anna a 13., Nagy Johanna és Lakatos Róza a 13., Bilecz Sára a 16., Zajácz Lili és Orosz Panna a 17. helyen végzett.
Az őszi versenyszezon 2017-ben is a rövidtávú versenyekkel kezdődött, a Nyíregyháza Kupán 40 versenyzővel – gyerekek és felnőttek is – indult az NYVSC, a pontversenyt fölényesen meg is nyerte. A verseny jó felkészülési lehetőség volt az országos rövidtávú bajnokságra, melyet ezúttal Gyulán rendeztek.

A délelőtti selejtező alapján a legjobbak a délutáni A döntőben a bajnoki címekért és helyezésekért csatáztak. A legjobb eredményt Sztojka Milán érte el, egy másodperccel lemaradva a dobogóról a negyedik helyet szerezte meg. A rövidtávú váltóversennyel zárult a bajnokság, a 2016. évi kitűnő ötödik helyezés megismétlésére ezúttal nem volt esély, mivel néhányan korosztályt váltottak, de a kicsiknél (8-14 évesek) csapatba került gyerekek is tisztességesen helytálltak, az erősebbik (a harmadik futó után a 10. helyen, 2:19 percre a dobogótól) és a másik csapat is a középmezőnyben végzett.

A nagyobbak (15-18 évesek) is jól futottak, egyenletes teljesítménnyel a mezőny közepén végeztek. A sprintversenyek után ismét az erdei viadalok kerültek a célkeresztbe, az októberi normál távú egyéni bajnokság volt az utolsó bajnoki megmérettetés. Az alföldi homokbuckás terep komoly fizikai és technikai kihívás volt a rutinosak számára is, Sztojka Milán Szabolcs egyenletes futással, minimális hibával kategóriájában a második helyet szerezte meg. Jól szerepelt még Molnár Patrik és Tóth Nóra is, a középmezőny elején végeztek. Sztojka Milán Szabolcs ezzel az eredménnyel megnyerte az összetett bajnoki címet is, a három egyéni bajnokságon elért két második és egy negyedik hellyel igazolta, hogy a tétversenyeken is tud jól futni. Milán az idei eredményei alapján tagja lett az utánpótlás válogatott keretnek. A jövő évben már a 16-os kategóriában kell bizonyítania, hogy a 2017-es eredmények nem voltak véletlenek, és a válogató versenyeken elért hetedik helyet 2018-ban felül lehet múlni. Cél a 2019. évi ifjúsági Európa-bajnokság, sok futással, sok edzőtáborral és kitartással nem lehetetlen a részvétel kiharcolása.

A szép eredmények nem jöhettek volna létre a támogatók segítsége nélkül, és külön köszönet jár Szabó László és Széles Imre edzők munkájáért.
hirdetés