Igen látványos a fejlődés

Akt.:
A statisztika olyan, mint a bikini: sokat megmutat, de a lényeget eltakarja
A statisztika olyan, mint a bikini: sokat megmutat, de a lényeget eltakarja
Budapest, Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza – Májusban 45 százalékkal több gépkocsit helyeztek üzembe.

A legfrissebb adatok szerint májusban 8506 személygépkocsit helyeztek forgalomba Magyarországon, 44,8 százalékkal többet, mint tavaly ugyanebben a hónapban.

Piaci helyzetkép

A Magyar Gépjárműimportőrök Egyesülete (MGE) összeállításából kiderül, hogy az év első öt hónapjában 36 267 személyautót hoztak forgalomba, ami 22,2 százalékkal több, mint az előző év azonos időszakában. Az összesítésből kiderül az is, hogy csökken az új személygépjárművek és kishaszonjárművek első forgalomba helyezését követő két hónapon belüli kivonása, amit jelez, hogy a kivonás utáni piac nagyobb növekedést mutat, mint a kivonás előtti.

Az MGE értékelése szerint a piac az előzetes becslésnél jelentősen gyorsabban fejlődik, s ha ez a tavalyi évhez képest töretlen marad, valószínűleg pár százalékkal felfelé kell módosítani a várakozásokat.

A magánvásárlók inkább használt autót választanak, továbbá valószínű, hogy a céges vásárlások egy része is magánvásárlásnak tekinthető, csak az általános forgalmi adó visszaigénylése miatt veszik az autókat a vállalatok.

A kishaszonjármű-piac növekedése meghaladja az MGE várakozásait, a májusban forgalomba helyezettek kishaszonjárművek száma 1722 volt, ami 41,4 százalékos növekedés a tavaly májusihoz képest. Az első öt hónapban 8263-at helyeztek forgalomba, ami 22,9 százalékos bővülés.

Az MGE az első öt hónapban forgalomba helyezett nagyhaszonjárművek számának 0,7 százalékos visszaesését sem értékelte még, az egyesület szerint ez folyamatosan csökken, ezért enyhe piaci növekedést vár az idén. A májusban forgalomba helyezett 22 autóbusz 53,2 százalékkal kevesebb az előző év májusához képest. Január–májusban összesen 192 busz került forgalomba, 16,4 százalékkal több, mint az előző év azonos időszakában.
Prognózis

A Magyar Gépjárműimportőrök Egyesület januárban közzétett piaci előrejelzése szerint ebben az évben összesen 80 ezer személygépkocsi, 18 ezer kishaszonjármű, 5700 nagyhaszonjármű, 2200 motorkerékpár és 600 autóbusz forgalomba helyezésére számítanak.

Kihasznált joghézagok

Az importált használt személyautók átlagéletkora meghaladja a 11 évet, számuk pedig jóval magasabb a behozott új autókénál.
Ez hozzájárul az autópark további öregedéséhez, a károsanyag-kibocsátás növekedéséhez, miközben a közlekedés biztonsága romlik, a költségvetési bevételeket pedig csökkenti, hogy a használt­autó-behozatal területén a joghézagok kihasználása miatt jelentős mértékű áfa-befizetés marad el.
hirdetés