Igényelni kell a kéményseprést

Akt.:
Igényelni kell a kéményseprést
© Fotó: Derencsényi István
Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza – Az egylakásos ingatlanokba januártól csak kérésre érkeznek a szakemberek.

Az Országgyűlés döntése nyomán január 1-jével megváltoznak a kéményseprés szabályai.

A törvénymódosítás lényege, hogy az egylakásos épületek tulajdonosai az általuk használt tüzelő-, fűtőberendezés fajtájától függően évente vagy kétévente, továbbra is ingyenesen, a nekik megfelelő időpontban maguk igényelhetik a kéményseprő-ipari ellenőrzést.

Sormunkában előírt

A változás alapján tehát az egylakásos – jellemzően családi házi – ingatlanban élők 2018. január elsejét követően nem kapnak a kéményseprő-ipari szervtől, illetve egyes településeken az önkormányzati közszolgáltatótól a kéményellenőrzés időpontját megajánló értesítést. A megyei katasztrófavédelmi igazgatóság tájékoztatása szerint a kéményseprő az ingatlantulajdonos kezdeményezése nyomán érkezik majd, és végzi el a sormunkában előírt feladatokat.

Az ingatlanhasználó tehát szabadon egyeztetheti a területi szolgáltatóval a kéményellenőrzés időpontját, és nem függ a szolgáltató munkavégzésének menetrendjétől.

Szerződéses szolgáltató

A lakossági szektorban továbbra is kizárólag a kéményseprő-ipari szerv vagy a szerződéses közszolgáltató végezhet kéményellenőrzést, tisztítást, vizsgálatot, így a sormunkában meghatározott feladatokat is, amelyek továbbra is ingyenesek maradnak. Egylakásos épület nem kizárólag családi ház lehet: minden olyan lakóingatlan annak minősül, ami nincs társasházként vagy lakásszövetkezetként bejegyezve. A több lakást tartalmazó, többemeletes lakóház is ide sorolandó, amennyiben nem alakult társasházzá.

A lakossági körön kívüli, azaz gazdálkodószervezethez tartozó ingatlanok – egyéni vagy társas vállalkozások székhelyeként, telephelyeként vagy fióktelephelyként bejegyzett ingatlanok – füst­elvezetőinek ellenőrzését ahogy jelenleg is az adott megyében, illetve ellátási területen nyilvántartásba vett kéményseprő-ipari egyéni vállalkozóktól vagy szolgáltató cégektől kell megrendelni. A szakemberek a vizsgálatot díjfizetés ellenében végzik el.

Megajánlott időben

A társasházakat és lakószövetkezeti ingatlanokat illetően nincs változás: a kéményseprők továbbra is tervezett sormunka keretében, a megajánlott időben érkeznek. Ennek alkalmával vizsgálják meg az épülethez tartozó égéstermék-elvezetőket.

HBN
hirdetés