Igényes lakások antik kincsestára

Igényes lakások antik kincsestára
Papír és fémpénzek, militaria, oldtimer irodalom, órák, képek, ruházati és háztartási tárgyak. Míg egyesek divatjamúlt kacatokként, mások múltunk értékes kincseiként tekintenek rájuk.

A nyíregyházi Szilágyi Lajos lelkes gyűjtője az antik tárgyaknak. A 66 esztendős „örökmozgó” nyugdíjas örömmel engedett betekintést a régiségek birodalmába.

– Sokakhoz hasonlóan rendszeresen kimegyek a Hatzel téri régiségpiacra minden hónap első és harmadik hétvégéjén. A hozzám hasonló korú és lelkesedésű kereskedőkkel már szinte baráti viszonyban vagyok. Ez egy különleges világ, a múlt emléktára, melynek varázsa csak az antik holmik szerelmeseit érinti meg igazán. A városlakók jelentős része arra sem veszi a fáradtságot, hogy eljöjjön, és megcsodálja a műanyag, gyenge minőségű divatárukkal köszönőviszonyban sem lévő igazi kincseket: a régi korokat idéző késeket, kardokat, zsebórákat, csillárokat, könyveket, bútorokat, kerámiákat.

Nagyot változott a világ mára, az emberek egyszerre fordulnak a modernitás és az antikvitás felé. Számos nosztalgikus, giccses bóvlit látni ilyen-olyan vásárokon, mely a múltidézést próbálná hirdetni, ám minőségre és küllemre is gyatra. A régiséggyűjtés szenvedély, amely némi anyagi áldozatot is megkíván, ha minőséget akar magáénak tudni az ember. A fiatalokat többnyire hidegen hagyja egy-egy antik kép, óra, bútorzat vagy lámpatest látványa.

A piacra látogatókat nem ritkán nehézkes anygai helyzetük, jövedelemnélküliségük tartja vissza a vásárlástól. Úgy tapasztaltam, a jómódban élő emberek egy részéből sajnos hiányzik az igényesség, egy igazi, rézből készült csillár helyett például előszeretettel emelik le a hipermarketek polcáról a giccses aranyszínben virító „műremekeket” – mesélte a gyűjtő.

Szigetfalvi József szintén ismerős arca a Hatzel téri régiségpiac életének. Elmondta: mintegy húsz éve ugrott fejest a régiségek birodalmába, lelkesedése máig töretlen. Az érdeklődés tagadhatatlanul visszaesett az utóbbi években, a vásárlók pedig egyre kevesebbet képesek áldozni régiségekre. Repertoárjában éppúgy megtalálhatóak a porcelánból és rézből készült antik tárgyak, mint a koros könyvek, képeslapok, mozsarak és gyertyatartók.
hirdetés