boon-sportoldal

2008.07.12. 20:32

Kétszer kettős magyar sikerrel hangolódtunk a világkupára

<p>Tiszaújváros - A július 5-én kezdődött 10. TVK Triatlon Nagyhét szombati utolsó előtti napján is bőséges volt a kínálat az érdeklődők számára.&#160;<DIA alt="Triatlon Nagyhét - Triatlonmix 2008.07.12." height="700" width="900"><A onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/Triatlon_Nagyh_t___Triatlonmix_2008_07_12_/index.shtml , SERIE ,900,700)" href="about:blank"><IMG height="13" alt="Triatlon Nagyhét - Triatlonmix 2008.07.12." src="http://apps.boon.hu/bilder/icons/kamera.png" width="13" border="0" /></A></DIA>&#160;<dia width="900" height="700" alt="Triatlon Nagyhét - Maratoni futás 2008.07.12."><a href="about:blank" onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/Triatlon_Nagyh_t___Maratoni_fut_s_2008_07_1/index.shtml , SERIE ,900,700)"><img src="http://apps.szon.hu/bilder/icons/kamera.png" border="0" width="13" height="13" alt="Triatlon Nagyhét - Maratoni futás 2008.07.12." /></a></dia></p>

A szabadidősportos eseményeket követően délután a lányoknál és a fiúknál is kettős magyar sikerrel záruló junior Európa-kupát is magába foglaló Triatlon-MIX volt a főesemény, ahol kétszer kettős magyar sikerrel hangolódhattunk a vasárnapi 12. TVK BG Triatlon Világkupára.

A Nagyhét utolsó előtti napja, a szombat, igazán „sűrűre" sikeredett. Délelőtt a tavaly sikerrel debütált „Tiszaújvárosi Turista Triatlon" és a 23 benevezett együttes streetball tornája, valamint a futás-íjász verseny volt a „menü". Az aszfalt kosárlabdások között a női csapatoknál Megszeppent Nyuszikák, Zutty, Miskolci Lányok sorrend alakult ki. A férfiaknál nyert az F4, második lett a Katasztrófa, míg a harmadik hely a Tiszta Szégyen csapata lett. A 14 év alatti fiúk kategória győzelmét a Polgár City szerezte meg a Kenguruk előtt.

Duplán kettős magyar siker

A kora délután programját a Triatlon-Mix, egyben junior Európa-kupa futam jelentette, melyre 11 ország, csaknem 150 képviselője nevezett. A sprint távú triatlon távjait „összemixelve" először 2,5 km futás, majd 10 km kerékpározás, 750 m úszás, újabb 10 km kerékpározás és végül még egy 2,5 km futás várt az indulókra. A fiúknál kettős magyar sikernek örülhettek a nézők, hiszen az egyaránt a Budaőrsi TK színeit képviselő, idei Király Kristóf és Tóth Tamás szerezte meg az arany, illetve az ezüstérmet. A bronzérem a TVK-Mali TK dél-afrikai ,,légiósának", a tiszaújvárosi lányok egyik kedvencének, Loy de Yager-nak jutott. Az oroszlányi lányok sem akartak elmaradni a fiúk sikerétől, így ők is begyűjtötték az első két helyet. Magabiztos versenyzéssel nyert Szalay Szandra (ORTRI), a dobogó második fokára klubtársa Balogh Barbara állhatott fel, míg a harmadik a szlovén Monika Orazem lett. A nyílt verseny felnőtt kategóriájában Szaniszló Máté, a TVK-Mali Triatlon Klub sportolója végzett az élen, Bálint Lóránt révén a szenior abszolút versenyben is tiszaújvárosi győzelem született. A szenior hölgyeknél a debreceni Benkő Ildikó (DSC-DSI) diadalmaskodott.

A vasárnapi világkupán résztvevőket este fél 8-kor köszöntötte a Városház tér Nagyszínpadán Koscsó Lajos, Tiszaújváros polgármestere, a Nagyhét Szervező Bizottságának elnöke és Pálffy Gábor, a főtámogató TVK Nyrt. kommunikációs vezetője. A kanadai Sheila O Kelly, a Nemzetközi Triatlon Szövetség (ITU) világkupák igazgatója, az ITU csapatának vezetője megnyitó beszédében egyebek mellett hangsúlyozta, hogy először jár Tiszaújvárosban, ahol örömmel tapasztalta meg azt a világon egyedülálló hozzáállást, melyet a helyiek - a város, a támogatók és az önkéntesek - tanúsítanak az esemény iránt. Az igazgató asszony kiemelte dr. Márkus Gábor főrendező kitartását, harcosságát, mellyel Tiszaújváros hosszú évek óta meghatározó helyszín, az ITU versenyek évről-évre ismétlődő körforgásában. Sheila O Kelly barátjaként üdvözölte a színpadról kollégáját, Márkus Gergelyt, aki a tiszaújvárosi versenyek tapasztalatán felvérteződve 26 évesen, az athéni olimpia triatlon igazgatója lehetett és ugyanezt a feladatot látja el a közelgő pekingi olimpián is.

Ezt követően a Dumaszínház képviseletében Kiss Ádám humorista szórakoztatta a nagyérdeműt. A zenés program szombati felvonásában a No Thanx együttes adott nagy érdeklődéssel kísért koncertet.

25 országból világkupáznak

A mai 12. TVK BG Triatlon Világkupa összesen 25 országból neveztek sportolók. A 15 országból verbuválódott 31 tagú női mezőny 10.30 -kor kezdi meg az 1500 méteres úszást a sajószögedi Tolnai-tavon, hogy onnan bekerékpározva Tiszaújváros központjába, további hat kört tekerjenek. A második depózás után még 10 km futás vár a résztvevőkre. A hölgyek versenyében a világkupa-pontverseny második helyén álló, múlt hétvégén a hamburgi világkupán ezüstérmes ausztál Abram Felicity, a 2006-ban Tiszaújvárosban második, Pekingben is rajthoz álló Mariana Ohata, valamint a szintén az ötkarikás játékokon induló orosz Irina Abyssova és cseh Vendula Frintova érhet oda a dobogóra. Rajtuk kívül minden bizonnyal a 2003-as felnőtt világbajnokságon hatodik brit Andrea Whitcombe is ott lehet a legjobbak között. A hét magyar induló közül hazánk egyetlen pekingi triatlonos résztvevője, a debreceni Szabó Zita (DSC-DSI) eddigi legjobb helyezése Tiszaújvárosban a 13. volt, melyen most szeretne javítani. Az idei vancouver-i triatlon világbajnokság U23-as kategóriájában 8. Koch Renáta (Mogyi SE) és az ugyanitt a junioroknál bronzérmes, a MOL Új Európa Alapítvány által támogatott Tóth Zsófia (ORTRI) is kellemes meglepetésre lehet képes.

Három világbajnokkal

A három világbajnokot felvonultató, 19 országból érkezett 61 férfi 13.30-kor kezdi meg a küzdelmet a Tolnai-tóban. A három korábbi tiszaújvárosi világkupa-első, egyben három pekingi résztvevő, azaz az idei világbajnok spanyol Javier Gomez, az 1999-es vb-aranyérmes kazah Dmitriy Gaag és a felnőttben csapat-, egyéniben U23-as világbajnok ausztrál Brad Kahlefeldt csatája több, mint ígéretes a sportbarátok számára. Bár bő hat héttel az olimpia előtt érthető módon egyikük sem lesz csúcsformában, igazi profiként mindent megtesznek majd a minél jobb szereplés érdekében. Javier Gomez elmondása szerint ugyan edzésversenynek szánja a tiszaújvárosit, de ez nem azt jelenti, hogy tavaly után nem szeretne ismét nyerni itt. Brad Kahlefeldt felkészülését és versenyzését egy makacs csípősérülés gátolta az utóbbi hetekben. Edzője, egyben az ausztrálok szövetségi kapitánya, Bill Davoren úgy vélekedik, hogy Tiszaújvárosban jöhet vissza tanítványa számára az a „versenyérzés", mely szerint újra közel van a kimagasló teljesítményhez. A dobogóért vívott harcba könnyen lehet, hogy beleszól még két újabb pekingi induló, a brazil Reinaldo Colucci és az orosz Igor Sysoev is. A 12 tagú magyar „kontingensből" Pocsai Balázs (DSC-DSI), a közelmúltban, Balatonfüreden megrendezett Európa-kupán bronzérmes Bajai Péter (Mogyi SE), a házigazda TVK-Mali Triatlon Klubot képviselő Török Dániel (TVK-Mali TK) és Balogh Lőrinc, Rendes Csaba (UTE), vagy a 2007-ben éppen Tiszaújvárosban junior Európa-kupát nyerő, a MOL Új Európa Alapítvány által évek óta szponzorált Faldum Gábor (Mogyi SE) vetélkedhet a „legjobb magyar" büszke címért.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!