Így fizethet kevesebb adót a tőzsdei ügyletein elért profitja után

Így fizethet kevesebb adót a tőzsdei ügyletein elért profitja után
A tőzsdén való kereskedés elkezdésekor a befektetési szolgáltatónak fizetett jutalékon kívül egy másik költséggel is számolni kell, ez pedig a részvény eladásából származó jövedelem adózása. A 15%, amelyet a nyereség után fizetni kell, nem is kevés. Most mutatunk két olyan eszközt, amellyel van lehetőség a profit maximalizálására.

A Random Capital Zrt. lakossági brókercégként hazai és nemzetközi termékek széles választékát kínálja. A több, mint 25 éves tapasztalattal és szakértelemmel rendelkező társaság nem csak azért előnyös választás, ha befektetési szolgáltatóban gondolkodunk, mert villámgyorsan megy a számlanyitás vagy, mert ingyenes a számlavezetés, hanem azért is, mert ügyfeleinknek van lehetőségük a profit maximalizálására.

Két eszköz is rendelkezésére áll annak, aki kevesebbet vagy nem szeretne fizetni a tőzsdei ügyletein elért profit után. Az egyik ilyen lehetőség a TBSZ (tartós befektetési számla) nyitása. A számlanyitást követő első évben egy úgynevezett gyűjtőév veszi kezdetét, ebben az időszakban lehet feltölteni a kereskedésre szánt összeget. Ez az időszak az adott naptári év végéig tart, ezt követően TBSZ számlára már nem lehet több tőkét utalni. Az ezt követő 3 évben, ha kivonunk pénzt a számláról, akkor annak TBSZ jellege megszűnik és az általános 15%-os adót kell fizetni. Amennyiben nem élünk ezzel a lehetőséggel, úgy a 3. év leteltével kiutalhatunk pénzt a számlánkról 10%-os adófizetési kötelezettség mellett. A 4. és 5. lekötési évben történő forráskivonás a TBSZ-t automatikusan megszünteti, 10 %-os kedvezményes adóteher mellett. Az 5 éves lekötési időszak végezetével, a naptári év végén a TBSZ megszűnik, és minden befektetésünk és annak hozama adómentessé válik.

A profitmaximalizálás másik fontos eszköze a NYESZ, azaz a Nyugdíj-előtakarékossági számla. Az ügyfelek az ebben a formában elhelyezett megtakarítás befektetéséről szabadon dönthetnek. Fektethetik pénzüket alacsonyabb kockázatú instrumentumokba, melyek kevesebb aktív menedzselést is igényelnek vagy vállalhatnak magasabb kockázatot vállalati részvények kereskedésével. A NYESZ egyik legnagyobb pozitívuma, hogy minden évben vissza lehet igényelni előtakarékossági támogatásként a személyi jövedelemadó 20 százalékát a tárgyévi befizetések után. Ennek a maximuma meg van határozva, mely 100.000 Ft, ill. abban az esetben 130.000 Ft, ha az előtakarékoskodó 2020 előtt eléri a nyugdíjkorhatárt. A NYESZ-R számla nagy előnye, hogy az elért hozam (az osztalékhozam kivételével) adó- és járulékmentes. Ez a kedvezmény akkor érvényes, ha a NYESZ-R számláról a kifizetés legalább a számlanyitás utáni 10. adóévben történik. A számlán a Budapesti Értéktőzsdén elérhető pénzügyi eszközökkel, befektetésijegyekkel, állampapírokkal és részvényekkel lehet kereskedni, a számla éves díja 2000 forint.

– PR cikk –

Címkék: ,hirdetés