Illegális bevándorlás – M1: többször összecsaptak a migránsok a rendőrökkel Görögországban

Akt.:
Budapest – Többször összecsaptak a migránsok a rendőrökkel Görögországban, a szerveződő bevándorló-karaván helyszínén csütörtökön az M1 aktuális csatorna beszámolója szerint.


A tudósítás szerint már több mint kétezren gyűltek össze Szalonikiben. A migránsok az elmúlt órákban többször a rendőrökre támadtak, könnygázzal és gumibotokkal kellett őket visszaszorítani. Az M1 helyszíni tudósítója, Muci Attila példaként említette, hogy akkor is összetűzés alakult ki, amikor az egyenruhások nem engedték, hogy még többen csatlakozzanak egy menekülttáborból a mellette lévő mezőn a gyülekezőkhöz. Ekkor a migránsok kívülről és belülről is elkezdték megbontani a kerítést és betörték a kaput.

A beszámoló szerint a görög rendőrök terepjárókkal és motorokkal érkeztek a helyszínre, az utakat is lezárták, azonban a bevándorlók egy több száz emberből álló csoportja áttört az útzáron és csatlakozott a szerveződő karavánhoz. “Mindenki, aki itt összegyűlt, szabadságot szeretne. A táborban borzalmasak a körülmények, ezért Európába akarunk menni” – mondta egy iráni férfi a csatornának. A bevándorlók úgy tervezik, hogy akkor indulnak el, amikor több ezren lesznek. Muci Attila elmondta: estére véget értek az összetűzések a könnygáz és a gumibotozás hatására. A migránsok visszavonultak a tábor tövében, a szántóföldön lévő sátraikhoz – tette hozzá.

– MTI –

Orbán Balázs: Visszaigazolták az uniós hatóságok a migránskaravánok létét

Valós a veszélye annak, hogy a görögországi thesszaloniki menekülttáborban feltorlódott migránsok útnak indulnak, erről nemzetbiztonsági és uniós előrejelzések is vannak – mondta Orbán Balázs, a Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkára a Hír TV Magyarország élőben című műsorában. A politikus kifejtette: a fizikai és jogi határzár elégséges, további intézkedéseket a kormány nem tervez. Orbán Balázs ugyanakkor kétségesnek nevezte, hogy Görögország meg tudja fékezni a migránskaravánt.

2015 óta ugyanaz a lemez szól az ellenzék részéről. A migrációs válság kitörése óta az a narratívájuk, hogy a migráció nem valódi probléma, már nem is jönnek emberek, akik mégis jönnek, azokat pedig a magyar kormány küldi Európába – reagált Orbán Balázs Földi-Kovács Andrea kérdésére. Aztán szép lassan kiderül, hogy a valóság az ellenzéki interpretációtól nem is állhatna távolabb – jegyezte meg.

Valóban jönnek az emberek, valóban óriási a migrációs nyomás. Valóban azok, akik jönnek és amilyen összetételben jönnek, az komoly problémát jelent az országra és Európára nézve is kulturális, gazdasági és közbiztonsági szempontból is – fejtette ki.

A veszély valós, a migrációs nyomás Európa déli és keleti szomszédságából nagyon magas.

Törökországban több mint 4 millió, Görögországban pedig több mint 70 ezer ember tartózkodik – hangsúlyozta az államtitkár.

A migránskaraván, mint műfaj, egy létező műfaj – rögzítette Orbán Balázs.

2015-ben is ilyen mintázatok alapján jöttek az emberek Európába, és az Amerikai Egyesült Államokba is ilyen módon, a közösségi médián keresztül szervezett, úgynevezett humanitárius szervezetek által megtámogatva érkeztek tömegek azért, hogy lebontsák a határvédelmi intézkedéseket – fogalmazott.

Elindult a szervezkedés Törökországban és Görögországban is. Ezt a magyar és az európai uniós hatóságok is visszaigazolták és az erről szóló híreket megerősítette a sajtó – közölte az államtitkár.

Az a kérdés, hogy ezeket a szerveződéseket, hogyan lehet leállítani és kontroll alá helyezni ezeket a folyamatokat.

Nyilvánvalóan a karavánok nem járhatnak sikerrel, mert hiszen azok alapvetően kérdőjelezik meg az elmúlt időszak határvédelmi intézkedéseit.

– Magyar Nemzet –








hirdetés