Illegális bevándorlás – Migrációkutató: a hazaküldés sem tartja vissza a bevándorlókat

Budapest – A Migrációkutató Intézet kutatója szerint a hazaküldés sem tartja vissza a migránsokat az elindulástól, mert Európa tartósan vonzóbb, mint szülőföldjük.

Janik Szabolcs az M1 aktuális csatorna műsorában szerdán hozzátette, sokan újra útnak indulnak, miután visszaküldték őket.

A migráció továbbra is komoly kihívást jelent, különösen Olaszországnak, ahová 2014 óta több mint 700 ezer bevándorló érkezett. Nekik bármiféle szétosztási mechanizmus megfelelne – vélekedett.

Brüsszel a válsághelyzetre úgy próbált reagálni, hogy új, közös szabályozást akar teremteni a tagállamoknak, ez viszont a kutató szerint nagyon lassan halad, és a tagállamok sem tudnak megegyezni.

Janik Szabolcs, a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában elmondta, a jövő évi európai parlamenti választások előtt minden politikus próbál természetes szövetségeseket keresni.

Orbán Viktor magyar miniszterelnök és Matteo Salvini olasz belügyminiszter keddi találkozóján is a közös pontokat keresték, hogy előremutató együttműködés jöjjön létre – tette hozzá.

– MTI –
hirdetés