Hajdú-Bihar

2012.12.13. 08:06

Előre nézve

December 13-a, Luca napja a Gergely-féle naptárreform előtt az év legrövidebb napja volt, így aztán rengeteg hiedelem, babona, hagyomány kapcsolódik hozzá. (Idén pluszban még azon is izgulhatunk, hogy 8 vagy 18 nap van-e hátra 2012-ből.) Szőke Tímea jegyzete

December 13-a, Luca napja a Gergely-féle naptárreform előtt az év legrövidebb napja volt, így aztán rengeteg hiedelem, babona, hagyomány kapcsolódik hozzá. (Idén pluszban még azon is izgulhatunk, hogy 8 vagy 18 nap van-e hátra 2012-ből.) Szőke Tímea jegyzeteSzámos szokás lényege, hogy a tizenharmadikai, illetve azt követő napok jellemzőiből megjósoljuk, milyen lesz a következő esztendő. Ha most is ezt tesszük, diáktüntetéseket, kapkodó intézményátadást, el nem takarított havat, zimankót, visszafogott tempóban épülő villamospályát találunk. Nem túl rózsás kilátások, és nem is áltathatjuk nagyon magunkat: boszorkányos képességek nélkül is tudjuk, hogy az elolvadó hó után itt marad a viszály, a megszorítósdi, a kaotikus államigazgatás, és a 2-es gödreit is kerülgethetjük még egy jó darabig.

Másrészt viszont szép fehérbe burkolózott minden, a helyenként felbukkanó forralt bor illat és díszkivilágítás karácsonyi hangulatot csempész a mindennapokba, a súlyosbodó pénztelenség miatt pedig bizonyára sokan megpróbálják valahogyan más, személyesebb, bensőségesebb tartalommal megtölteni az ünnepeket.

A következő év valószínűleg olyan lesz mint a mostani, csak még nehezebb, ezért még mélyebbre kell bányásznunk magunkban, így még többet felfedezhetünk erőtartalékainkból, kreativitásunkból, küzdeni tudásunkból.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!