Sport

2015.06.12. 13:19

Elment a zenélve tanító atléta-mesteredző

Nyíregyháza - Búcsú Molnár Istvántól, aki válogatott versenyzők és olimpikonok sorát nevelte Nyíregyházán.

Nyíregyháza - Búcsú Molnár Istvántól, aki válogatott versenyzők és olimpikonok sorát nevelte Nyíregyházán.

Életének 76. évében elhunyt az országos bajnokok, olimpikonok, válogatott versenyzők sorát felkészítő Molnár István mesteredző. Az eredményes nyíregyházi atlétikai élet egyik megteremtőjeként a régióból származó fiatalokból a több mint három évtizedet átölelő szakmai pályafutása során 38 válogatott atlétát nevelt. Tanítványai a különböző korcsoportokban 30 országos csúcsot értek el – nem egy napjainkban is az eddigi legjobb eredmény.

A tanítói oklevél megszerzése után elvégezte a Testnevelési Főiskolát is, már abban az időben eredményes edzői munka fűződött nevéhez. A tanári végzettség mellett szakedzői diplomát is szerzett, első jelentős eredményét Kiss Máriával érte el, aki az 1968-as mexikói olimpián 80 méteres gátfutásban alig maradt le a döntőről. Két év múlva már a nyíregyházi tanárképző főiskolán dolgozott, ahol a szakmai ranglétrát végigjárva főiskolai tanári kinevezést kapott.

A testnevelés tanításában – de az edzések inspiráló hangulatához is – az elsők között kezdte a zene pozitív, megerősítő hatásait felhasználni az oktatásban. Egyedülálló szakmai és emberi kvalitásai sorra hozták atlétatanítványainak a nemzetközi sikereket.

Montréalban, az 1976-os olimpián Szabó Ildikó parádés szerepléssel a távolugrás ötödik helyén végzett; négy év múlva Moszkvában Petrika Ibolya volt tagja az ötkarikás játékokon szintén ötödikként zárt 4×400-as váltócsapatnak. Mindkét fia magyar bajnok, válogatott atléta volt, a négyszáz méteren országos csúcsot futó Tamás olimpikonként 1992-ben, Barcelonában képviselte az ország színeit.

Molnár István a sportágért, az ifjúság testi neveléséért végzett kimagasló tevékenységéért több elismerést kapott. A Sport Érdemérem arany fokozata, a mesteredzői cím, a megyei közgyűlés által adományozott Ifjúságért és Sportért díj, a Magyar Egyetemi és Főiskolai Sportszövetség Életműdíja és a Nyíregyházi Főiskola Érdemérem ezüst fokozata is tükrözi azt a megbecsülést, amely feléje áradt azoktól, akikkel élete során megszerettette a testmozgást, az atlétikát.

MASZ.HU

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!