Illegális bevándorlás – Szén-dioxid-detektorral fedeztek fel határsértőket a bolgár-román határon

Bukarest – Teherautók rakterében elbújt bevándorlókat fedeztek fel szén-dioxid-detektor segítségével a határőrizeti szervek a bolgár-román határállomásokon – közölte pénteken a román határrendészet.


Az egyik eset a Giurgiu (RO)-Rusze (BG) közúti határátkelőnél történt, ahol csütörtök este egy román állampolgár által vezetett, posztót szállító teherautó rakterében négy, személyazonossági iratok nélküli bevándorlót találtak a határrendészek. Kihallgatásuk során ketten pakisztáni, ketten pedig afgán állampolgárnak mondták magukat és azt állították, hogy egy törökországi parkolóban egy ismeretlen férfi fejenként ötszáz euróért bújtatta el őket a gépkocsivezető tudta nélkül a ponyvás teherautó raktérben, hogy Nyugat-Európába jussanak.

A határsértők jelenlétére a raktérben mért magasabb szén-dioxid-koncentrációból következtettek a határrendészek. Ugyancsak széndioxid-detektorral fedezék fel csütörtök este a Negru Voda (RO) – Kardam (BG) határátkelőnél szolgálatot teljesítő román és bolgár határrendészek négy kiskorú (13 és 17 év közötti), szintén iratok nélkül utazó, magukat afgán állampolgároknak mondó határsértőt, akik egy török sofőr román rendszámú teherautójának utánfutóján bújtak az áru közé.
A két ország közti toloncegyezmény értelmében mindkét esetben a bolgár hatóságok folytatják le az eljárást a határsértők ellen.

– MTI –
hirdetés