Illegális bevándorlás – Szijjártó: a magyar menekültügyi szabályozás megfelel a nemzetközi előírásoknak

Budapest – A magyar menekültügyi szabályozás teljes mértékben megfelel a nemzetközi előírásoknak – hangsúlyozta a külgazdasági és külügyminiszter.

Szijjártó Péter a tárcája által az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményben az Európa Tanács (ET) lett emberi jogi biztosának Magyarországról tett kijelentésére reagált. Nils Muiznieks azt írta: a magyar menekültügyi szabályozás és gyakorlat nincs összhangban az európai emberi jogi normákkal, az országban gyakorlatilag senki nem kaphat nemzetközi védelmet.

A miniszter hangsúlyozta, hogy a magyar menekültügyi szabályozás teljes mértékben megfelel a nemzetközi előírásoknak. Emlékeztetett rá, hogy Magyarország 2015-ben 391 ezer illegális bevándorlónak biztosított szállást és ellátást.
“Magyarország mindenkinek menedéket biztosít, aki erre valóban jogosult. Azonban Magyarország nem határos Szíriával. Nincs olyan emberi jog, miszerint a menedékkérő végigvándorolhat fél Európán, és eldöntheti, hogy ő hol szeretne élni. Azok, akik biztonságos országok során haladnak keresztül, nem menekültek, hanem gazdasági bevándorlók” – tette hozzá Szijjártó Péter.

A miniszter az ET-biztos egy másik felvetésére úgy reagált, hogy a menekültellenes hangulatot nem a magyar hatóságok gerjesztik, hanem a Kölnben és más városokban elkövetett szexuális bűncselekmények és lopások. “Finoman szólva kérdéses, hogy miként lehet integrálni azokat, akik csoportosan támadnak meg, és molesztálnak nőket” – olvasható a közleményben.

– MTI –Sporthírek


hirdetés