Illegális bevándorlás – Szlovák belügyminiszter: indokolt volt a vámosok fegyverhasználata

Akt.:
Pozsony – Egyértelműen indokolt és helyénvaló volt hétfőn a fegyverhasználattal járó intézkedés, amellyel szlovák vámőrök megállítottak egy illegális migránsokat szállító gépkocsit – mondta Robert Kalinák szlovák belügyminiszter szerdán a TASR szlovák közszolgálati hírügynökségnek azzal kapcsolatban, hogy a vámőrök a fegyveres beavatkozás során egy migránst megsebesítettek. A hatóságok az ügyben hat embercsempész ellen már eljárást is indítottak.

A szlovák vámőrök hétfőn hajnalban rálőttek egy illegális migránsokat szállító gépkocsira Nagymegyernél (Velky Meder), miután annak vezetője a hatóságok felszólítása ellenére és figyelmeztető lövések leadása után sem állt meg, s úgy próbált elhajtani, hogy közben majdnem elgázolta az intézkedő vámőröket. A Magyarország felől érkezett gépkocsik közül egynek utasát, egy 26 éves szíriai nőt hátán talált el egy lövedék. A nő sikeres műtéten esett át a dunaszerdahelyi kórházban.

A szlovák belügyminiszter hangsúlyozta: mindenki tudja, hogy amennyiben ilyen esetben nem tesz eleget a hatóságok felszólításának, a Nagymegyernél történtekhez hasonló intézkedésekre kell számítania. “A sebesülés kockázata az ilyen beavatkozások során mindig óriási” – mondta Robert Kalinák, de hozzátette, hogy arányaiban mégis kicsi a sebesülésekkel is járó fegyveres gépkocsi-feltartóztatások száma.

Az incidens azután történt, hogy szlovák vámőrök hétfő hajnalban gépkocsikat ellenőriztek a Medve (Medvedov)-Vámosszabadi határátkelő közelében a szlovák oldalon. Nem sokkal éjfél után négy, szorosan egymás után közlekedő személygépkocsit kezdtek követni, majd mintegy tíz kilométer megtétele után, Nagymegyer közelében úgy döntöttek, megállítják őket.

A gépkocsik vezetői közül hárman megálltak a felszólításra, a negyedik azonban nem – tájékoztatta az MTI-t hétfőn Patrícia Macíková, a szlovák pénzügyőrség szóvivője. Miután az illegális migránsokat szállító negyedik autó megpróbált elhajtani, s közben majdnem elgázolta az intézkedő vámőröket, először figyelmeztető lövések leadásával próbálták megállítani, majd miután a gépkocsi vezetője erre nem reagált, az egyik vámos további lövéseket adott le a kocsira, amelyet aztán néhány száz méterrel odébb egy rendőrjárőr állított meg.

A vámőrök később az idegenrendészetnek adták át a négy személyautót és azok többi utasát.

“Az Idegenrendészeti Hivatal illegálismigráció-ellenes egységének vizsgálótisztje, embercsempészet bűncselekményének gyanúja miatt hat személy ellen indított bűnvádi eljárást, egyikük esetében az eljárás hivatalos személy elleni támadás bűncselekményével is kiegészül” – közölte szerdán a szlovák hírügynökséggel Martin Waldl, a szlovák Országos Rendőr-főkapitányság (PPZ) szóvivője. Hozzátette: a hétfői incidens sebesültje továbbra is a dunaszerdahelyi kórházban van, két kiskorú személyt a Kelet-Szlovákiában lévő mezőlaborci (Medzilaborce) gyermekotthonban, nyolc további személyt pedig Medvén, az idegenrendészet ottani egységében helyeztek el.

A Sita szlovák kereskedelmi hírügynökség hivatalosan meg nem erősített információi szerint a migránsok szíriaiak és afgánok, az őket a határon áthozó embercsempészek pedig románok és magyarok voltak.

– MTI –


Illegális bevándorlás – Meglőttek egy migránst a magyar-szlovák határ szlovák oldalán
Pozsony – Meg nem erősített sajtóértesülések szerint román és magyar embercsempészek vitték át a magyar-szlovák határon illegális migránsoknak azt a csoportját, amely feltartóztatása közben a szlovák vámőrök egy migránst meglőttek hétfőn hajnalban a szlovákiai Nagymegyer (Velky Meder) közelében.
hirdetés